Rapsolja med minimala koldioxidutsläpp. Lantbruksnytt besöker Gunnarshögs Gård och så handlar det om livsmedelsberedskap. Den här gången berättar företrädare för Mistra Food Futures.
Lantbruksnytt TV
Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.
Senaste programmen
I dagens program besöker vi en lantbrukare med utegrisar och förädling samt egen försäljning och så tittar vi på ytterligare ett program för att mäta försörjningsbalansen av livsmedel på kommunnivå.
I tisdagens program har vi besökt Traktorservice i Östra Sönnarslöv som gör en satsning inför framtiden. Och danska lantbruksföretaget First Farms vill växa med 100 procent.
Ny satsning i Dalarna skall lyfta svensk ull som råvara och ny utbildning startas inom trädgård och odling. Och vi rapporterar om det senaste från spannmålsmarknaden.
Lantbruksnytt handlar i dag om Axfoods succé med 50/50 nötfärs och vegetarisk ingrediens och går nu vidare med en hamburgare med samma koncept. Det blir som vanligt en tävling och...
Solceller på åkermark eller inte. Lantbruksnytt rapporterar om ny praxis i ämnet och så förklarar vi Arlas poängsystem för klimat- och miljömål.
Tullar införs på vissa lantbruksprodukter från Ukraina till EU. Men på Lantmännen tror man inte det påverkar den europeiska marknaden nämnvärt och så besöker vi en gård som producerar el...
I dagens program handlar det om ett enkelt och billigt sätt att hålla koll på kvävenivån i spannmålsgrödorna samt hur det står till med årets betsådd och att tänka på...
Senaste inslagen
Nytt svenskt regelverk kring biologisk mångfald väntar
Med vätgas i tanken blir det rent och effektivt
Åkermarkspriset stod emot konjunkturnedgången
Fler lantbrukare vill bli elproducenter
Minskad stärkelseareal
Stängda mejerier påverkar mjölkbönder på sikt
Gräsrotskritik om förändrat LRF
Krafttag kring biologisk mångfald att vänta
Maxstöd beviljat för ny öländsk biogasanläggning
Räntan är en stor kostnadsökning för lantbruket
Osäkra tider väntar spannmålsmarknaden
Stramt utbud på diesel i Europa
Tidigare intervjuer
Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.
Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.