ANNONS

Tyst och bekväm kombi

Subaru har släppt en ny version av deras crossover Outback.  Den har blivit större på alla håll och fått ny interiör.

Fjärde generationen av Subaru Outback introducerades under slutet av 2009. Motor och drivlina är samma som tidigare i dieselalternativet som Lantbruk har provkört. Något som Subaru istället har lagt mycket fokus på är att göra om designen på både insidan och utsidan. I motorhuven sitter ett rejält luftintag samtidigt som hjulhusen är mer kraftigt markerade vilket ger en blandning av ett robust intryck samtidigt som den upplevs sportig och snygg. Invändigt har Subaru lagt mer krut på komfort. Stolarna är mjukare för samtliga passagerare och utrymmet har ökats framförallt i baksätet där benutrymmet har ökat med 62 millimeter.
Körningen med bilen fungerar bra. Boxerdieseln på 150 hästkrafter är som tidigare stark på låga varv och har en låg tyngdpunkt. Växellådan som är en manuell sexväxlad låda har låg utväxling på första växeln vilket ger god framkomligheten i samband med deras fyrhjulsdrift. Outback har fått en nykonstruerad vagga för upphängningen av motor och framvagn som ger ökad väghållning. Fjädersystemet hinner med vid alla olika sorters ojämnheter och bilen upplevs stabil både på och bredvid vägen. Bilen acceleration är under tio sekunder på noll till hundra kilometer i timmen vilket får anses som klart godkänt för en bil i denna storlek.
Outback finns än så länge bara med manuell växellåda till dieselalternativet men kommer senare att presentera en automatväxellåda även till denna motor. Vill man tvunget ha automatväxellåda får man i nuläget välja något av de bensindrivorna alternativen. De finns två varianter, en 2,5 liters bensinmotor som ger 167 hästkrafter och en 3,6 liters boxermotor som levererar 260 hästkrafter.
Användarvänligheten och komforten är hög i Subaru Outback. Skinnsätena är sköna och bekväma och som tillval kan man få minnesfunktion på förarstolen vilket underlättar om det finns flera förare till bilen. I mittkonsolen som är nydesignad finns knappar för att styra klimatanläggningen, navigatorn och radion. Där är många knappar på en ganska liten yta men när man väl lärt sig hitta så fungerar det bra.
Subaru har ökat utrymmet även i bagaget. Med små spakar precis innanför bagage luckan fäller man enkelt baksätet och får då en lastvolym på hela 1 726 liter. Med uppfällda baksäten är lastvolymen 526 liter. Med uppfällda baksäten har man lastmått på 104 centimeter i längd, 110 centimeter i bredd och 74 centimeter i höjdled. Inlastningshöjden till bagaget är 67 centimeter. Lastvikten i nya Outback och är 426 kilo. Släpvagnsvikten är hela 1 415 kilo med vanligt B-körkort och har man körkort för släp så är den tillåtna släpvagnsvikten upp till 1 800 kilo beroende på vilket motoralternativ man väljer.
Det finns två tillval till Outback, business innefattar skinnklädsel och minnesfunktion på förarstolen. Adventure-paket är silverfärgade dekor paneler i front och akter samt skyddslister på sidorna av bilen. Priset på Subaru Outback börjar på 295 900 kronor för billigaste bensinalternativet och 310 900 kronor för dieselalternativet.

Plus:
Hög utrustningsnivå i standard
Baksätets ryggstöd är ställbara.
Tyst i kupén

Minus:
Reparations sats som reservhjul
Ingen automatväxellåda till dieselmotorn
Inga eluttag i baksätet eller bagaget

Fakta:
Subaru Outback 2,0 D Business Adventure

Motor: Två liters boxerdiesel med turbo. Fyrcylindrig med 16 ventiler
Max effekt: 110 kW (150 hk) vid 3 600 rpm
Max vridmoment: 350 Nm vid 1 800-2 400 rpm
Transmission: Sexväxlad manuell låda
Toppfart: 195 km/h
Acceleration: 0–100 km/h på 9,7 sekunder
Förbrukning: 0,65 liter per mil (enl. Subaru) på blandad körning
Bränsletank: 65 liter
Yttre vändradie: 5,5 meter
Markfrigång: 200 millimeter
Mått: längd 477,5 cm, bredd 182 cm, höjd 160,5 cm, hjulbas 274,5 cm
Vikt: tjänstevikt 1 650 kilo, totalvikt 2 085 kilo
Släpvagnsvikt med B-körkort: 1 415
Pris på testbilen: 344 800 kronor inklusive moms

Några begagnade exempel med liknande utrustning. Källa www.blocket.se
Priserna är inklusive moms.

Modell             Årsmodell     Mil     Pris (kr)
Subaru Outback 2,0 D        2009        1 600    269 000
Subaru Outback 2,5i        2006        7 800    189 000
Subaru Outback 2,5i        1999        22 800    75 000
Subaru Outback 2,5i        2004        16 500    137 000

Nya Subaru Outback har blivit större på alla håll. De har även fått en snyggare och sportigare utseende.

Nya Subaru Outback har blivit större på alla håll. De har även fått en snyggare och sportigare utseende.

I displayen i mittkonsolen styr man många funktioner. Nu är navigatorn aktiverad. Lägger man i backen så kommer backkameran upp.

I displayen i mittkonsolen styr man många funktioner. Nu är navigatorn aktiverad. Lägger man i backen så kommer backkameran upp.

Baksätet fäller man lätt genom två spakar i bakre delen av bagaget som lätt nås bakifrån. Lastlängden mäts då till cirka 180 centimeter.

Baksätet fäller man lätt genom två spakar i bakre delen av bagaget som lätt nås bakifrån. Lastlängden mäts då till cirka 180 centimeter.

Subaru har kvar sin mätare för bränsleförbrukningen men har flyttat upp den bredvid varvräknaren.

Subaru har kvar sin mätare för bränsleförbrukningen men har flyttat upp den bredvid varvräknaren.

Relaterade artiklar