ANNONS

2 miljarder kronor om ASF når Danmark

Afrikansk svinpest är ett hett ämne på årets Svinekongress som startade i går och pågår till och med i morgon. Det är en tillställning som är utspridd på sex orter med begränsat antal åhörare live, i stället följer de flesta det årliga evenemanget via internet.
Erik Larsen, ansvarig för grisproduktion på Landbrug & Fødevarer pratade bland annat om riskerna med afrikansk svinpest under sitt anförande i går förmiddag.
Han konstaterade att det är bra att det uppförts ett staket vid gränsen mot Tyskland och att det inte finns så många vildsvin i södra Jylland i dag. Därmed är risken för sitta inte så stor via vildsvin men det finns andra risker. Det gäller att alla lantbrukare har rutiner på gården så det inte kan komma in smitta via livsmedel eller dålig hygien. Djurtransporter måste rengöras noggrant och försiktighet är viktigt vid transporter till och från utlandet.
Enligt Fødevarestyrelsens beräkningar i fjol kostar ett enda utbrott av afrikansk svinpest i Danmark minst 2 miljarder danska kronor, varav grisbranschen får ta den största smällen.
Se mer från Svinekongressen på Lantbruksnytt webb TV i dag.

Relaterade artiklar