ANNONS

2 miljoner till ökad jordhälsa

Jordbruksverket utlyser 2 miljoner kronor för samarbetsprojekt som främjar odlingssystem med sikte på god jordhälsa, ökad kolinlagring och god produktionsförmåga.

Stödet går att söka mellan den 29 september 2023 och den 25 januari 2024. Myndigheter, kommuner, regioner, föreningar, andra organisationer och företag kan söka stödet. Privatpersoner kan inte söka stödet.

Det kan du få stöd för

Bakgrund
Syftet med god markvård är att bibehålla eller förbättra jordarnas produktionsförmåga och att minimera negativ miljöpåverkan.

Viktiga åtgärder för markvård är bland annat en god dränering samt arbete för att minimera markpackning och erosion. Organiskt kol i marken är en annan viktig faktor för markkvalitet och bördighet. Det finns samband mellan avkastning och summan av den koldioxid som binds in som kol i växter och rötter. För att ytterligare öka kolinlagringen kan skötselåtgärder genomföras som till exempel att lämna skörderester i fält eller tillföra annat organiskt material (stallgödsel, rötrester med mera). Det finns också en skillnad i potentialen för kolinlagring mellan olika grödor. Inom jordbrukspolitiken finns ersättningar som främjar en ökad odling av fång- och mellangrödor. I och med att fältet är bevuxet under längre tid vid odling av fång- och mellangrödor ökar kolinlagringen men det finns även andra effekter som minskad erosion och minskat näringsläckage.

Odlingssystem med sikte på god jordhälsa, förbättrat ekonomiskt utfall och ökad kolinlagring i marken har utvecklats under senare år. I fokus för dessa odlingssystem är bra växtföljder, reducerad jordbearbetning och att hålla marken bevuxen så stor del av året som möjligt. En del väljer att kalla odlingssystemet för ”conservation agriculture”. Det finns mycket att lära av de lantbrukare som väljer odlingsstrategier som tar ett helhetsperspektiv med växtföljden och god jordhälsa i fokus. Dessa lantbrukare bidrar ofta till att utveckla odlingssystemen genom sina erfarenheter.

Vad utlysningen ska främja
Jordbruksverket kommer att bevilja stöd för max 3 projekt. Projekten ska ha följande mål:

Främja samarbete och erfarenhetsutbyte mellan odlare, rådgivare och andra relevanta aktörer när det gäller utveckling av odlingssystem med sikte på god jordhälsa, god produktionsförmåga, ökad kolinlagring i marken och förbättrat ekonomiskt utfall i kombination med mindre miljöpåverkan.
Dokumentation av lantbruk som använder sig av odlingssystem som siktar på god jordhälsa, god produktionsförmåga, ökad kolinlagring i marken och förbättrat ekonomiskt utfall i kombination med mindre miljöpåverkan. Slutsatser ska redovisas för hur odlingssystemet fungerar på lantbruk med olika produktionsinriktningar och odlingsförutsättningar samt geografiskt läge. Dokumentationen och slutsatserna ska innehålla flera perspektiv som till exempel växtnäring (förluster och effektivitet), jordhälsa, växtföljd, längre perioder med bevuxen mark, ogräsförekomst, förekomst av växtskadegörare, vattentillförsel, biologisk mångfald och ekonomiskt utfall.

Kostnader du kan få stöd för
De utgiftstyper du kan få stöd för är kostnader för personal, indirekta kostnader och övriga utgifter. Du kan inte få stöd för investeringar, marknadsföring eller forskning.

Du kan bara få stöd för utgifter som har fakturadatum och betalnings­datum från och med den dag då du skickade in din ansökan till Jordbruksverket.

Kostnader för personal
Du kan få stöd för löner som du, din personal, dina samarbetsparter och deras personal fått utbetalda när de arbetat i projektet. Om du äger ett aktiebolag måste du alltså ta ut lön för att kunna söka utbetalning för din löneutgift.

Du eller eventuell samarbetspart som äger en enskild firma, ett handelsbolag eller kommanditbolag och arbetat i projektet kan få stöd med 340 kronor per timme. I de fallen redovisar du det som en övrig utgift.

Indirekta kostnader
Om du får stöd för utgifter för personal kan du även få stöd för indirekta kostnader. Indirekta kostnader, även kallade OH kostnader, är utgifter som inte är direkt kopplade till någon speciell aktivitet i projektet men de är nödvändiga för att du ska kunna genomföra det. Det kan till exempel vara lokalkostnader, rekrytering av personal, intern utbildning, intern representation, kontorsmaterial och telefoni.

Övriga kostnsader
Övriga kostnader är till exempel mat och fika vid externa möten, resor, traktamenten, konsultarvoden för andra än samarbetsparter och andra utgifter med koppling till projektet.

Så mycket stöd kan du få
Du kan få 100 procent i stöd för löner som du, din personal, dina samarbetsparter och deras personal fått utbetalda när de arbetat i projektet, om Jordbruksverket har godkänt utgiften.

Stöd för indirekta kostnader lämnas i form av en schablon. Vid beräkningen används en schablonsats på 15 procent av de sammanlagda utgifterna för löne­kostnaderna.

Du kan få 100 procent i stöd för övriga utgifter, till exempel för resor, material, utrustning och köpta tjänster, om Jordbruksverket har godkänt utgiften.

Villkor för stödet
De villkor som gäller för just ditt projekt kommer att stå i ditt beslut om stöd. Men det finns några villkor som kan vara bra att känna till redan innan du söker stödet.

Sökande måste slutföra ditt projekt och ansöka om slut­utbetalning senast den 31 december 2025.
Jordbruksverket beviljar inte stöd till sådant som myndigheter, staten, regioner och kommuner ska ansvara för enligt lag eller annan författning.

Planera din budget
Sökande ska fylla i en budgetmall och bifoga till ansökan. I budget­mallen ska anges de kostnader som man tror projektet kommer att ha och som det finns exempel på ovan. Sökande måste beskriva kostnaden och vad den omfattar. Sökanen kan inte budgetera poster för till exempel oförutsedda utgifter.

Relaterade artiklar