250 miljarder för att slippa kollaps på finansmarknaden
I dag beslutade Riksdagen om kreditgarantier på totalt 250 miljarder kronor till energiproducenter så att dessa kan fortsätta agera på elmarknaden under nuvarande förhållanden med höga elpriser.
Det var enligt uppgift ett viktigt beslut för att inte energibolagen skulle hamna på obestånd och dra med sig andra aktörer på börsen neråt.
Det kan ses som handlingskraft från regering och riksdag, men det handlar bara om garantier, det bör inte kosta staten några pengar.
Alltså inte mycket till handlingskraft och framförallt, alla problem kvarstår.
Energi har blivit dyrt, mycket dyrt. Bakgrunden är att det inte funnits någon fungerande energipolitik sedan sextiotalet i Sverige. Oenighet mellan partier, även inom blocken, har medfört att frågan skjutits på framtiden. Halvmesyrer har gjorts men inga riktiga lösningar.
Nu skyller alla politiker, oavsett färg och land i Europa på Putin och Ryssland och nu senat på att gasleveranserna från Ryssland till Europa stängdes i helgen. Det märkliga är, dels steg energipriserna långt innan Ryssland invaderade Ukraina, dels vill ju EU, USA och Kanada upphöra med handeln med Ryssland. Då kan man ju tycka det är praktiskt att Ryssland själva stänger kranen för gasen?
En annan märklig sak är att elpriset är kopplat till gaspriset inom EU. Det är väl ingen som funderat på att koppla potatispriset till spannmålspriset? Även om det egentligen skulle vara ungefär samma sak.
Att frikoppla elpriset från gaspriset borde ju EU-kommissionen kunna fixa på en eftermiddag. Även om vi har viss brist på el ibland så är det ingen brist på sommaren eller vid den här tiden på året, och med dagens modell är det enbart energiproducenterna som tjänar pengar samt statskassorna för moms på privatkonsumenters köp av elektricitet.
Man kan bara tolka dagens energipolitik på ett vis. Makthavarna i Europa och energibolagen vill ha det som det är i dag. Det är mycket lönsamt för dem. Och så har man turen att Putin invaderade Ukraina och därmed en syndabock som ingen tycker om och som det är lätt att skylla allt ont på.
Naturligtvis är Putins krig i Ukraina vedervärdigt och avskyvärt på alla sätt, men det finns som alltid två sidor på ett mynt. Tyvärr är det många på baksidan av detta som anser att kriget i Ukraina är helt förträffligt.
Detta är en debattartikel av Anders Niléhn