ANNONS

4,7 miljoner till forskning om rötrest

JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik har fått 4,7 miljoner kronor från det statliga forskningsrådet Formas för att undersöka hur användningen av rötrest från biogasproduktion fungerar som gödselmedel i ekologiska odlingar.
– Vi tar avstamp i ett akut problem inom den ekologiska växtodlingen, där man får allt svårare att hitta certifierade gödselmedel, säger Eva Salomon, forskare på JTI.
Orsaken till detta problem är brist på råvaror vid produktion av ekogödsel då stora mängder försvunnit till verksamheter som betalar bättre. Ett exempel är vinass, en restprodukt från jästindustrin, ett annat benmjöl.
– Den ekologiska växtodlingen står samtidigt inför utmaningen att öka sin avkastning, eftersom efterfrågan ökar på ekologiska produkter, och då behöver grödan gödsel, säger Eva Salomon.
Forskare från JTI ska tillsammans med kollegor från Sveriges lantbruksuniversitet och Hushållningssällskapet under fyra år undersöka hur rötrest från råvaror som gödsel och vallgröda fungerar som gödselmedel på fyra deltagande gårdar.
– Vi ska undersöka hur värdefull rötresten är när det gäller kväve- och energieffektivitet, jämfört med orötad stallgödsel, säger Eva Salomon.
Gårdarna i projektet har egen biogasproduktion, och forskarna ska i djupstudier utvärdera samrötning av fastgödsel, vallgröda och flytgödsel såväl när det gäller växtnäringsutnyttjande, ekonomi och klimatpåverkan.
Förutom att biogasproduktion ger förnybar energi, kan det innebära att fördelningen av växtnäring mellan gårdar blir bättre, menar Eva Salomon:
– Vi ska undersöka för- och nackdelar för miljön och företagsekonomin med att en djurgård med biogasanläggning byter rötrest mot foder från en växtodlingsgård.
I projektet kommer man att ha träffar där gårdarnas lantbrukare deltar, så att forskarna får del av lantbrukarnas kunskap och erfarenhet om användning av rötrest.
– Vi vill också gärna komma i kontakt med ekologiska växtodlare som använder rötrest, för att få veta hur de värderar den, säger Eva Salomon.
Ekologiska växtodlare som vill delta i försöket kan kontakta Eva Salomon
via mejl eller telefon: eva.salomon@jti.se eller 010-516 69 61.

Relaterade artiklar