90 smash & grab-kupper under 2017
Inbrott där fordon används för att forcera fastigheter, s.k. smash & grab-kupper, har blivit allt vanligare i Sverige. Under 2017 genomfördes 90 stycken smash & grab-kupper i Sverige. Flest kupper ägde rum i Stockholms län följt av Västra Götalands län. Klädbutiker och matvarubutiker är särskilt drabbade av denna brottslighet visar ny årsstatistik från Larmtjänst.
Sedan början av 2017 för Larmtjänst statistik över smash & grab-kupper i landet eftersom det tidigare inte har funnits någon samlad nationell statistik över brottstypen.
Under 2017 inträffade 90 smash & grab-kupper i landet. Flest kupper inträffade Stockholms län med 46 kupper följt av Västra Götalands län med 14 kupper. Även Gävleborgs län är hårt drabbat av dessa brott med 12 stycken smash& grab-kupper förra året.
– Det är oftast en liten grupp som står för denna typ av brott vilket kan får stor inverkan på statistiken, säger Peter Sundman, utredare på Larmtjänst. Enligt polisen är det kriminella nätverk som står bakom dessa brott.
Brotten var relativt jämnt fördelade över året med en nedgång under sommarmånaderna.
Tobaksvaror är det som oftast stjäls i samband med en smash & grab-kupp, följt av kläder, mobiltelefoner och datorer.
– I exempelvis Gävleborgs län har vi sett en våg av kupper mot matbutiker där gärningsmännen har siktat in sig på att komma över tobaksvaror, säger Peter Sundman.
Ofta används personbilar för att ta sig in i mindre affärer medan större entreprenadmaskiner, t.ex. hjullastare, används för att forcera fasader eller portar till större butiker och lager. Maskinerna är ofta stulna i närtid och geografiskt nära den utsatta butiken.
Smash & grab kupperna medför stora skadekostnader för försäkringsbolagen. Förutom kostnader för det stulna godset blir det ofta omfattande skador på fastigheter, maskiner och bilar till stora materiella värden. Även allmänheten drabbas ibland då det inte sällan sprids så kallade fotanglar på vägarna vilket skapar skador för stora belopp och utgör en trafikfara med risk för personskador. Det förekommer även att smash & grab-kupper genomförs i köpcentrum när butikerna är öppna, vilket skapar stor otrygghet hos både kunder anställda.
– Smash & grab-kupperna tycks bli allt vanligare som en följd av att kontanthanteringen minskar i samhället. Gärningsmännen vill komma åt varor som lätt kan omsättas och bidrar på så sätt till finansieringen av de kriminella nätverkens verksamhet. Det är därför viktigt att vidta åtgärder för att förebygga denna brottslighet och försvåra för de kriminella nätverken, säger Peter Sundman.