ANNONS

Är en förkortad sintid bättre för kon?

Forskare ska undersöka vad som händer om sintiden minskas från 60 till 30 dagar samt hur det förhåller sig om sintidsperioden helt utesluts. Mjölkavkastning, djurhälsa och fertilitet ligger i fokus när Stiftelsen Lantbruksforskning finansierar detta viktiga projekt med 4,8 miljoner kronor.
En stor mjölkproduktion, sintid på ca 60 dagar, kalvning och återigen stor mjölkproduktion innebär stora påfrestningar för dagens mjölkkor. Den höga effektiviteten är förknippad med ojämn energibalans, lägre fertilitet och större förekomst av mastit, det vill säga juverinflammation.
I ett projekt ska forskare undersöka hur mjölkavkastning, djurhälsa och fertilitet samt mjölkens sammansättning och kvalitet påverkas när sintiden förkortas från de normala 60 dagarna till 30 dagar. I projektet kommer 285 kor av olika raser att ingå och följas under två laktationer. I ett parallellt projekt vid Wageningen University i Holland kommer motsvarande studie att genomföras men då kommer även sintidsperioden helt att uteslutas hos en grupp av kor.
Forskarna kommer att studera kons energibalans, fertilitet samt juverhälsa. Dessutom kommer en detaljerad proteinanalys att utföras. Bland annat kommer man i analysen att studera immunoglobuliner och olika typer av antibakteriella proteiner som båda är mycket viktiga för kalvens hälsa.
Projektet är ett samarbete mellan SLU och Wageningen University i Holland. Den svenska delen av projektet finansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning med
4,8 miljoner kronor över tre år.
Stiftelsen Lantbruksforsknings program för mjölkforskning finansieras av privata medel som kommer från Sveriges lantbrukare och återförda miljöskatter. Resultaten av den nyttostyrda forskningen ska ge ny, värdefull kunskap till Sveriges lantbrukare och på sikt leda till ökad tillväxt och konkurrenskraft.

Relaterade artiklar