Årets skörd skrivs ner igen
Årets totalskörd av spannmål förväntas bli 4,9 miljoner ton. Det är en minskning med 15 procent jämfört med skörden förra året och en minskning med 5 procent jämfört med genomsnittet för de fem senaste åren. Det visar årets skördeprognos från Jordbruksverket.
Huvudorsakerna till den lägre skörden är torkan under våren och försommaren som har gett lägre avkastning per hektar för främst vårsådda grödor. Höstsådda grödor som redan har hunnit etablera sig klarar torkan i bättre utsträckning men har även de påverkats. Även större arealer spannmål än normalt förväntas ha skördats som ensilage för foder istället för att tröskas som spannmål.
Skörden av höstvete förväntas bli 2,8 miljoner ton vilket är 6 procent mindre än förra årets skörd. Hektaravkastningen förväntas minska med 9 procent till 6 580 kilo per hektar. Höstvete förväntas stå för 57 procent av den totala spannmålsskörden.
Stora minskningar av vårkorn och havre
Vårkorn är den näst största grödan och förväntas få en totalskörd på 1,0 miljoner vilket är 28 procent mindre än förra årets skörd. För havre förväntas totalskörden minska med 33 procent jämfört med förra året till 0,5 miljoner ton. Hektaravkastningen för vårkorn förväntas minska med 21 procent till 4 280 kilo per hektar och för havre med 26 procent till 3 550 kilo per hektar.
Mindre skörd av oljeväxter jämfört med 2022
Totalskörden för oljeväxteruppskattas bli drygt 0,41 miljoner ton. Jämfört med förra årets skörd för oljeväxter är det en minskning med 4 procent. Höstraps förväntas svara för 94 procent av den totala oljeväxtskörden.
Väderförhållandena gör prognosen osäker
Jordbruksverkets skördeprognos baseras på statistiska samband mellan tidigare års väderförhållanden och skördar. De väderförhållanden som rått under våren och sommaren har medfört att det varit svårt att uppskatta skörden med den precision som modellen normalt ger. Modellen har därför justerats så att den tar större hänsyn till de år då väderförhållandena varit mer jämförbara med årets.
De väderförhållanden som rått har lett till att större arealer spannmål än planerats förväntas ha ensilerats istället för att tröskas. Prognosen har justerats för detta men i dagsläget är det osäkert hur stora arealer detta berör och det påverkar prognosens tillförlitlighet. Även arealer som odlas på träda har tagits med i beräkningarna. Bakgrunden till det är tillståndet som odlarna har fått att odla på träda.
Skördeprognosen tar med väderförhållandena till och med den 31 juli. Vädret för augusti och framåt beräknas utifrån genomsnittet för de senaste 30 åren. Regnet i början av augusti har alltså inte kunnat tas med i beräkningarna. Det är också osäkert hur stor påverkan det får på skördevolymen. Vädret de närmaste veckorna blir avgörande.
Sammantaget bedöms därför osäkerheten i årets prognos vara betydligt större än normalt. Prognosen kan heller inte säga något om hur kvaliteten på årets skörd kommer bli.