Arla dubblar antalet lastbilar som körs på kogödsel
Lantbruksägda Arla fortsätter satsa på biogas. De senaste två månaderna har företaget köpt in femton nya lastbilar som drivs på biogas från kogödsel. Innan året är slut rullar ytterligare åtta bilar ut på vägarna.
– Genom att omvandla kobajs till biogas sluter vi kretsloppet på mjölkgårdarna. Samhället får ett fossilfritt, lokalt producerat bränsle som kan driva bussar, lastbilar, fartyg och industrier. Och av restprodukterna får bönderna tillbaka ett näringsrikt biogödsel till åkrarna, säger Malin Leander, logistikdirektör på Arla Sverige.
2018 var Arla först i Sverige med att ställa om alla egna tunga transporter till 100 procent fossilfria drivmedel. Den första biogasdrivna mjölkbilen togs i drift sommaren 2019. Sedan dess har biogas blivit en allt viktigare kugge i företagets transportstrategi. I dag har bondekooperativet totalt – egna och åkerier – 41 biogaslastbilar i sin svenska flotta, och ytterligare åtta är på ingång före årsskiftet.
Enligt den senaste siffran från 2021 hade 89 svenska Arlagårdar biogasproduktion, antingen genom att de gjorde biogas själva eller genom att de levererade gödsel till en biogasanläggning. Målet är att antalet gårdar ska öka till 160 stycken år 2030.
– Potentialen är enorm. Enligt våra tidigare beräkningar kan gödsel från Arlagårdarna motsvara cirka 54 miljoner liter diesel. I teorin skulle vi kunna bli helt självförsörjande, säger Malin Leander.
Utöver rena miljövinster ger ökad biogasproduktion mer biogödsel, vilket är av stort värde för att minska behovet av importerad konstgödsel och stärka beredskapen i lantbruks- och livsmedelssektorn.
– Och så är det luktfritt. Vilket är uppskattat av grannarna, säger Malin Leander.
Arla samarbetar nu med det finska företaget Gasum för att kartlägga var det är möjligt att bygga storskaliga anläggningar för produktion av flytande biogas som produceras från gårdarnas gödsel. I våras togs det första spadtaget för en ny biogasanläggning i Götene, som kommer att ta emot cirka 350 000 ton gödsel årligen från ett hundratal lantbrukare i närområdet. Och fler liknande satsningar är på gång, enligt Malin Leander.
– Biogas är fortsatt viktigt för Arla, både för att minska våra klimatutsläpp och för att stärka beredskapen i svenskt lantbruk. Men just nu finns många osäkerhetsfaktorer, det gäller inte minst hur regeringen kommer att hantera skatten på biogas. Livsmedelssektorn behöver verkligen inte fler saker som gör produktionen dyrare just nu.