ANNONS

Arla höjer mjölkpriset

I december höjs priset som bönderna får betalt för sin mjölk inom Arla. Kilopriset för den konventionella mjölken höjs med 10,9 öre och den ekologiska med 21,8 öre.

Det innebär att det så kallade a contopriset i december blir 448,3 öre per kilo för konventionell mjölk och 515,5 öre per kilo för ekologisk mjölk.

– Det ekonomiska läget ute på mjölkgårdarna är fortsatt tufft, inte minst på grund av den höga räntan. Därför är det viktigt och bra att vi kan höja mjölkpriset till våra ägare, så att de kan fortsätta driva sina gårdar och bidra till att det erbjuds ett brett utbud av goda och näringsrika livsmedel på butikshyllorna. Genom att köpa Arlas produkter stöttar du svenska bönder och svenskt lantbruk, säger Arla Sveriges vd Cecilia Kocken.

Detta påverkar mjölkprisets utveckling
De globala mjölkvolymerna minskar i flera stora produktionsområden.
Dagligvaruhandeln fortsätter att återhämta sig efter vändningen under tredje kvartalet.
De globala industrimarknaderna återhämtar sig.
Marknaderna för både konventionella och ekologiska produkter börjar växa igen.

Marknadsöversikt
Invägd mjölkråvara: De globala mjölkvolymerna minskar i flera stora produktionsområden.

Ost: Gouda och Edamer har haft kraftiga uppgångar under oktober och början av november; EEX-index för Gouda har stigit med 10 procent.

Mjölkpulver: Priserna har stabiliserats efter en månad med kraftigare ökningar. Framför allt den europeiska marknaden har varit ansträngd. En generell brist på mjölkråvara, höga priser på färsk mjölk och en god inhemsk efterfrågan har drivit upp priserna på både helmjölks- och skummjölkspulver. Mer mjölk från Oceanien, finansiella utmaningar i Mellanöstern samt tröga marknader i Kina och Sydostasien har inneburit en utmaning på världsmarknaden och har därmed också begränsat prisökningarna utanför EU.

Fakta om Arlas mjölkpris
Arlas 8 500 mjölkbönder, varav 2 100 i Sverige, är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju nordeuropeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.

Relaterade artiklar