ANNONS

ASF i Tyskland – Inget ljus i tunneln

Tyskland går nu mot plats nummer ett vad gäller fall av afrikansk svinpest i världen. Funna döda vildsvin, smittade med ASF, kommer in i en jämn ström i landet. Det är nu två år sedan det första fallet av afrikansk svinpest uppdagades i Tyskland och myndigheterna gjorde stora arbeten med att stängsla in och försöka avgränsa områden med smitta. Detta har dock inte fungerat och smitta har påträffats i såväl vildsvin som i tambesättningar långt utanför det område som först drabbades nära polska gränsen.
Totalt har 3 896 fall av afrikansk svinpest rapporterats i Tyskland sedan det första fallet för två år sedan och det placerar Tyskland i topp bland de länder inom EU som har afrikansk svinpest. Endast Polen har fler fall.
Sjukdomen har påverkat grisindustrin mycket negativt. Tyskland kan inte exportera griskött till Kina och parallellt med sjukdomsutbrottet har tyska grisproducenter tvingats till stora investeringar föra att tillmötesgå konsumenters, handelshus och myndigheters hårdare djurskyddsregler. Allt tillsammans har fått många grisproducenter i Tyskland att upphöra med eller minska sin grisproduktion.
Under årets första halvår minskade antalet slaktningar av gris i Tyskland med 8,9 procent jämfört med första halvåret 2021. Slaktvikterna har även minskat och mätt i vikt var minskningen hela 10,1 procent. Trots detta ökade importen av slaktmogna grisar till Tyskland under perioden med 3,9 procent vilket innebär att den tyska grisproduktionen minskat ännu mer.
Även den tyska nötköttsproduktionen minskar kraftigt under perioden, minus 9,1 procent mätt i vikt.
Storbritannien har även de bekymmer, men av ett helt annat slag. Där är det brexit som spökar men resultatet är det samma. Prognosen för Storbritannien för helåret 2022 är en minskning av grisslakten med 7 procent. Till år 2023 förväntas slakten av gris i Storbritannien minska med ytterligare 8 procent.

Relaterade artiklar