ASF i Tyskland – stor påverkan för Europas grisproducenter
Det är bara ett vildsvin i Tyskland nära den polska gränsen som i torsdags visat sig bära på afrikansk svinpest. Men paniken har redan brett ut sig i resten av Europa, inte minst i Danmark som exporterar stora mängder smågrisar årligen till Tyskland. Den danska slaktsvinsnoteringen har redan fallit med 50 danska öre per kg.
Den ledande NordWest-noteringen för 25-kilos grisar i Tyskland har under flera veckor legat på 39 euro per gris. Ett pris som ansetts lågt men som inte orkat upp då det hela sommaren funnits ett litet överskott av smågrisar till följd av coronapandemin. I går föll NordWest-noteringen till 27 euro per smågris, ett riktigt botten rekord.
Slaktgrisar faller med 20 cent per kg till den kommande veckan i Tyskland.
Mycket verkar handla om panik.
Det enda land som i dagsläget sagt nej till import av tyskt griskött är Sydkorea.
Kina har ännu inte kommit med några begränsningar, dock tror experter att Kina inom kort kommer att sätta stopp för import av griskött från Tyskland. Om det blir hela Tyskland eller bara vissa områden återstår att se.
Samtliga konsumenter, inklusive Kineser, behöver dock sitt griskött och skulle Tyskland få exportera mindre blir det något annat land i världen som får exportera mer.
Det är också en hel del danska branschföreträdare som påpekat detta under gårdagen och som anser att man bör ta det lugnt. Marknaden reagerar alltid med ett prisfall när något negativt inträffar men ofta rättar det till sig inom kort.
Som vanligt lever det svenska grispriset sitt eget liv och påverkas troligtvis inte alls av det inträffade i Tyskland.
Sverige är en underskottsmarknad vad gäller fläsk och intresset för att konsumera inhemskt har förstärkts väsentligt under coronapandemin. Oavsett slaktsvinspriserna i vår omvärld är utsikterna goda att svenska priser ligger kvar på nuvarande nivåer.