Även äggproduktionen påverkades av torkan
Äggproducenter drabbas av sommarens torka – flera hundra miljoner i ökade kostnader
Sommarens extrema torka drabbar de svenska livsmedelsproducenterna hårt, det gäller även äggproducenter. Spannmålspriserna har stigit kraftigt under sommaren, från redan höga nivåer, vilket innebär högre foderkostnader för de svenska äggproducenterna. För att kompensera producenterna för de ökade kostnaderna skulle äggpriset till konsument behöva höjas med cirka 10-15 öre per ägg.
– Vi har en extrem situation som de svenska livsmedelsproducenterna inte upplevt tidigare. De som har det mest akut just nu är förstås köttproducenterna då det råder stor brist på grovfoder. Men den här sommaren drabbar alla producenter, även om äggproducenterna inte behöver nödslakta sina djur så kommer kostnaderna för foder att öka kraftigt, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska Ägg.
Idag betalar konsumenten cirka 2,50 kronor per ägg i handeln beroende på vilken produktionsform man väljer, dvs om det är ägg från frigående höns inomhus, utomhus, ekologiska eller kravmärkta. För att kompensera äggproducenterna för den ökade foderkostnaden behöver priset höjas med omkring 10-15 öre per ägg.
– Ägg är ett av de billigaste proteiner man kan köpa. Vi hoppas och tror att konsumenterna ska vara villiga att betala 15 öre extra per ägg för att få certifierade svenska ägg somgaranterar att produktionen uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet, säger Marie Lönneskog Hogstadius.
Enligt LRF kommer årets torka att kosta det svenska lantbruket cirka 10 miljarder kronor. När det gäller äggbranschen beräknas de sammanlagda kostnaderna för de cirka 300 äggproducenterna att hamna på flera hundra miljoner kronor på årsbasis.