Bayer med 8 nyregistreringar inför 2017
I förra veckan medverkade vi på Lantbruksnytt på det första av Bayers lanseringsevent för de nya Xpro-produkterna. Det handlar i skrivande stund om Siltra Xpro och Ascra Xpro, men där syskonet Aviator Xpro står om hörnet.
– Hade detta varit för något år sedan hade vi inte vågat gå ut med något som är på väg, men Kemikalieinspektionen har gjort sin läxa. Efter en rad med godkännanden under hösten och vintern ligger svenska spannmålsodlare i framkant vad gäller växtskydd inom Europa, berättade Bayer Nordics Sverigechef Mats Andersson.
Det handlar för Bayers del om hela åtta nyregistreringar, varav två är godkända för kravodling. De två nya Xpro-svampmedlen som hittills blivit godkända baseras på Protikonazol från Proline och den nya substansen Bixafen. På mötet rådde Bayer att det är dessa produkter som man går in med i stället för tidigare vanliga kombinationer av Triazoler och Strobiluriner. Bland åhörarna fanns experter inom svenskt växtskydd och resistensfrågan väcktes fort.
– Det är mycket klokt att vara försiktig. De nya preparaten är det mest effektiva vi har idag och den forskning som gjorts visar att svampceller har mycket svårt för att ha två parallella mutationer samtidigt. Det tar helt enkelt för mycket energi för svampen, menade Marcus Pedersen, produktsupport på Bayer Nordic Sverige.
Det Marcus lutar sig mot där är den kraftiga mutation mot svartpricksjuka som kunde ses med andra substansblandningar.
I England har Xpro-produkterna funnits länge och testgårdar där har fått utvärdera medlen under förra året, trots att de inte ens var godkända. Att de var nöjda, var kanske ingen överraskning för publiken som tittade på filmen. Däremot menade de engelska lantbrukarna att deras milda och blöta vintrar medför ett annat svampbekämpningstänk.
– Vi släpper inte in svamparna. Redan vid den tidiga ogräsbehandlingen utvärderar vi gulrostförekomst eller sporulering, genom att se om fingrarna blir gula när man drar längs stråna, sa en av lantbrukarna.
Avslutade gjorde Stefan Hansson, produktsupport på Bayer Nordic Sverige. Han ställde frågan hur man fördelar 100 gram aktiv substans på ett hektar, med hopp om att väcka intresset för täckning vid sprutning.
– Små droppar är att föredra, men är samtidigt mycket vindkänsliga och kräver nästintill luftassistans. Majoriteten har inte denna utrustning och då får man ta till andra knep, såsom att använda mer än 150 liter vätska per hektar, berättade han.
Vad gäller regnfastheten har Xpro enligt försök 70% effekt redan efter 30 minuter på bladet och efter en timme är effekten nästan hundraprocentig.