ANNONS

Bekväm och stark

Caterpillar 303.5CCR är en kraftfull minibandgrävare med bra komfort och ordentligt med utrustning som får gott betyg i vårt test.
Det här är den första Caterpillar som vi provkört på det här sättet och det var på tiden med tanke på fabrikatets storlek.
Och provkörningen gick bra av Caterpillar 303.5CCR, som i Norge säljs av Pon Equipment.
Vi använde maskinen för att gräva ner rör och började med att skifta till kabelskopa. Med det hydrauliska redskapsfästet som följer med rototilten är det smidigt att skifta skopa.
Det går även snabbt att förflytta sig till arbetsplatsen. Maskinen har två larvhastigheter som väljs med en strömbrytare i högerpanelen. Sköldpadda går i 2,6 km/h och hare i 4,6 km/h.
Ljudet i hytten med avstängd fläkt och alla fönster och rutor stängda är 76 dBA på tomgång stilla och vid arbete, 80–82 dBA vid halvt gaspådrag och 83–84 dBA vid fullgas.
Maskinen är bra och effektiv att gräva med. Hydrauliken är följsam. För att välja mellan att vrida bommen eller att vrida skopan slår man om en strömbrytare i högerpanelen eftersom båda funktionerna sitter i en knapp i vänster joystick. Motsvarande knapp i höger joystick är alltid för tilten.
Utan vana vid maskinen gräver vi snabbt den ränna där vi ska lägga ner röret.
När det är dags att fylla igen testar vi först att skjuta schaktmassorna åt sidan med skopan, men det går inte så bra. Caterpillar 303.5CCR är relativt svag i svängen.
I stället flyttar vi maskinen och angriper jordhögen från sidan med schaktbladet. Nu går det bättre. Schaktbladet har flytläge på 303.5CCR vilket är en stor fördel när man fyller igen. Det är bara att föra fram spaken till främre läget och sen koncentrera sig på att larva.
När all jord är på plats kör vi några gånger fram och tillbaka och återpackar. De 300 millimeter breda gummibanden gör ett bra arbete.
Caterpillar 303.5CCR är bekväm att köra. Stolen kan skjutas fram och åter med armstöd och joystick fast. På så sätt kan man få olika förhållande mellan ryggstöd och spakar så maskinen passar så många förare som möjligt.
Hyttventilationen regleras i en konsol till vänster i hytten, Luftkonditionering är standard och det är enkelt att få rätt temperatur i hytten trotts att det bara finns tre luftutsläpp. De sitter fram till höger i hytt men har en så bra placering att man kan rikta dem så man får luft på alla rutor, mot föraren eller mot golvet. Det är bra.
Hytten är liksom rundad och har bra sikt. Dörren skjuts bakåt när man öppnar den och det går att köra maskinen med öppen dörr.
Andra finesser på maskinen är dess serviceåtkomlighet. Batteriet sitter lättåtkomligt bakom en lucka under insteget. Stora luckor öppnas bak och till höger så man kommer åt motor och hydraulik. Likaså är det enkelt att komma åt och rengöra kylare samt filter.
Man tankar bak till vänster och locket är låsbart precis som är fallet med alla luckor på maskinen.
Det enda vi hittar att anmärka på är att bakändan går några centimeter utanför larverna vid sväng när man har den största motvikten, vilket är fallet på testmaskinen. Dessutom är 303.5CCR lite orolig när man larvar med fullt gaspådrag. Vill man finlira gör man klokast i att dra ner till tomgång.

Caterpillar 303.5CCR
Motor: Trecylindrig Mitsubishi på 1,9 liter och 29 kW (39,4 hk) effekt vid 2 400 rpm.
Transmission:    Hydraulmotorer
Band:    300 mm
Bränsletank:    51 liter
Grävkraft i skopa:    37,8 kN
Räckvidd:    5 240 mm
Max hydraulflöde:    85 l/min
Max hydraultryck:    245 bar
Yttre hydraulik fram:    1 dubbelverkande uttag
Vikt:    3 990 kg
Serviceintervall:    Motoroljebyte 500 timmar (6 liter), Hydrauloljebyte 2 000 timmar (65 liter)
Pris:    399 000 kronor

Vad kostar utrustningen.
Luftkonditionering:    std
Luftfjädrad förarstol:    nej
Säkerhetsbälte:    std
Rototilt:    std
Dieselvärmare:    22 000
LED lampor    1 800

Caterpillar 303.5CCR har en följsam hydraulik känns stark i grävrörelserna och banden men är lite svag i svängen.

Flytläge på schaktbladet är en finess när man fyller igen. Dock är maskinen lite ryckig när man larvar med högt gaspådrag.

Hytten är bra på 303.5CCR. Man sitter bekvämt och har bra sikt.

Gjutna ändar i bom och sticka innebär längre hållbarhet.

Med största bakvikten går maskinen några centimeter utanför banden i svängen.

Kolven till schaktbladet sitter monterad med cylindern mot bladet. Det tillsammans med ett plåtskydd innebär att risken för skador minskar.

Framrutan kan öppnas upp i taket och de stora sidorutorna skjuts framåt eller bakåt. Även dörren kan öppnas även när maskinen stpr trångt mot en vägg eftersom den skjuts bakåt.

Med båda huvarna öppna kommer man åt alla servicepunkter på motorn och hydraulsystem.

Batteriet sitter bra till bakom en lucka under hytten.

Alla knappar och spaken till schaktbladet är samlade på ett bra sätt till höger. Till vänster i hytten sitter reglage till hyttventilationen.

Schaktbladet är 178 centimeter brett och maskinens lägsta punkt, 20 centimeter från marken, är vid infästningen till bladet.

Schaktbladet är 178 centimeter brett och maskinens lägsta punkt, 20 centimeter från marken, är vid infästningen till bladet.

Relaterade artiklar