ANNONS

Bekväm transporttraktor

Råstarkt muskelknippe med tyngd bakom kraften.
McCormick ZTX 280 är en stöddig bit att titta på. Det är ingen synvilla. Traktorn väger 10 500 kg olastad och är därmed den i särklass tyngsta traktorn av alla fabrikat när vi pratar om konventionella traktorer.
Den är designad för att se stor ut också. Den stora bulliga grå grillen med den långa motorhuven berättar att här kommer en verklig stordragare.
Traktorns sound passar till utseendet. Cumminsmotorn med fyrventilsteknik och laddluftkylare mullrar trevligt.
Kanske till och med lite för trevligt om man sitter och kör en hel dag. Men det är inte motorns fel, det är hytten.
Även om ZTX är en ny traktor känner alla gamla Case IH förare igen sig i hytten. Visst, här finns nya reglage och ny instrumentering och troligtvis ny och bättre ljudisolering, men det är ingen ny hytt och den släpper in lite för mycket ljud.
Hytten har även fläkten i taket vilket innebär att alla luftutsläpp för värme och kyla sitter där. Filtren till hyttventilationen, två stycken, sitter under ett lock på takets höger- och vänstersida. Man måste alltså klättra lite när dessa ska rengöras.
Men nu ska vi sluta gnälla, för traktorn är faktiskt bra och i det stora hela tycker jag att det är en trevlig traktor.
Det jag först fastnar för är dess enkelhet. Första gången man sätter sig i hytten tror man att det saknas reglage, men när man går igenom allt och ser att alla funktioner är där, förstår man att det inte behövs mer än så här.
Rakt fram sitter den digitala instrumentpanelen med information om hastighet, växel, kraftuttagsvarv och slirning. Traktorn är nämligen utrustad med radar som standard. Ratten är ställbar i både höjd- och teleskopled och snett upp till vänster om den sitter spaken med läge för fram, back, neutral och parkering. Den är helt kopplingsfri och det är mycket bra att ha parkeringsläget i den spaken.
Vanligtvis brukar jag klaga på traktorer som inte har fram-/backspaken rakt ut till vänster, men på ZTX kan det kvitta. I en traktor i den här storleken växlar man inte körriktning så ofta.
Till vänster om föraren finns ett enkelt passagerarsäte. Det går utmärkt att använda även av en vuxen person, däremot är saknar det stoppning. När det inte används fälls sittdynan ner och sen är det helt ur vägen.
Både passagerarsätet och förarsätet har säkerhetsbälte som standard vilket är bra.
I höger armstöd sitter de viktigaste funktionerna. I en multifunktionsspak finns knappar för att växla upp och ner i powershiften, reglera ett yttre hydrauluttag samt hissa upp och ner trepunkten. I armstödet sitter även handgasen samt två joysticks för två plus två yttre hydrauluttag. Under ett lock i armstödet finner man alla reglage för att ställa flöde och tid på hydrauluttag ett till fyra.
Ute till höger finns reglage för trepunktens inställningar, växelspak och tillslaget för kraftuttaget samt en rad strömbrytare för fyhjulsdrift, differentialspärr, framaxelfjädring med mera.
Mer än så behövs inte för att köra traktorn.
Sikten är fullt tillräcklig på alla håll för den typ av arbeten den här sortens traktorer ska användas till.
Traktorn har dörrar på båda sidor och kommer man ihåg att vrida förarstolen några grader åt höger är det inga problem att passera armstödet och även använda höger dörr.
Säkringarna sitter under ett lock på vänster sida i instrumentpanelen och är lätta att komma åt.
Man kan välja på två hydraulpumpar, 110 och 160 liter per minut. Den som klarar sig med 110 liter per minut sparar 3 500 kronor.
Ventilpaketet för yttre hydraulik sitter strax under bakrutan och har utvändiga vippor. Det innebär att man kan manövrera hydrauluttagen utifrån traktorn om behov föreligger.
ZTX 280 finns även med hyttfjädring, men det är ingen utrustning vi haft möjlighet att prova.
Framaxelfjädringen har en centrummonterad kolv och ett länksystem ut till höger och vänster. Framför kylarna sitter ackumulatorn och styrenheten för fjädringen.
De flesta servicepunkterna kommer man åt genom att öppna hela motorhuven.
Batterierna, 2 x 95 Ah, sitter under ett lock innanför höger stege.
ZTX 280 är alltså både störst i serien och störst av alla McCormicktraktorer. Den tillverkas i Doncaster i Storbritannien och visades första gången i februari 2003 på Sima i Paris. Den började säljas år 2004 och representeras i Sverige av Traktorcompaniet. Modellen var dessutom en av sex finalister i Tractor of the Year 2005.

McCormick ZTX 280.
Motor: Sexcylindrig Cummins på 8,3 liter och 209 kW (280 hk) och max vridmoment 1 180 Nm vid 1 200–1 400 rpm.
Transmission: Fullpowershift samt kopplingsfri fram/back ger totalt 18 växlar framåt och 8 bakåt.
Däck: 620/70R28 fram och 650/85R38 bak.
Bränsletank: 540 liter.
Lyftkapacitet: 11 000 kp.
Max hydraulflöde: 160 l/min
Max hydraultryck: 205 bar
Yttre hydraulik: 5 dubbelverkande uttag.
Vikt: 10 500 kg (utan vikter).
Vändradie: 7,00 meter.
Serviceintervall: Motoroljebyte 500 timmar (20 liter), Transmissionsoljebyte 1 000 timmar (168 liter).
Kraftuttag: 540 ekonomi och 1 000 rpm.
Pris: 1 240 000 kronor
Pris per hk: 4 428 kronor

Vad kostar utrustningen.
Luftkonditionering: std
Frontvikter: 20 x 45 kg 12 000:-
Passagerarsäte: std
Hydraulisk släpvagnsbroms: std
Tryckluftsbromsar: 17 700:-
Luftfjädrad förarstol: std
Säkerhetsbälte förare/passagerare: std
Hyttfjädring: 13 000:-
Framaxelfjädring: 24 500:-
Krypväxel: 9 000:-

ZTX 280 är en bekväm transporttraktor. Det är bara att dra på gas och sen stegar man bekvämt upp och ner i powershiftlådan med knapparna i multispaken i höger armstöd. Trots att den är lång och tung är den lätt att manövrera.

Det viktigaste är samlat i höger armstöd vilket är justerbart så det ska bli bekvämt för alla förare.

Den här traktorn är utrustad med elektrisk inställning av backspeglarna. Pris: 3 300 kronor. Under den lilla luckan framför bränsletanken kontrolleras oljan.

Lyftdragkroken har hydrauliskt utskjut och syns därmed bra från förarplatsen. Jordbruksdraget sitter i en hållare framför bränsletanken när det inte används.

NilehnTeknik testar den största av alla McCormick.

Relaterade artiklar