ANNONS

Beredskapslagra spannmålsskörden

Enligt Lantmännens skördeprognos kommer den svenska spannmålsskörd för 2025 att bli bättre än de senaste två årens svaga skördar. Prognosen på 5,5 miljoner ton ligger något över snittet för de senaste 10 åren. En skörd som ligger i nivå med medelskörd gör det lättare att påbörja en beredskapslagring av spannmål med minimal påverkan på marknaden.

Detta är helt enligt förslag från tidigare statliga utredningar skriver LRF i ett pressmeddelande.
– Nu behöver regeringen skrida från ord till handling och använda de medel som avsatts i statsbudgeten för uppbyggnaden av livsmedelsberedskap,  säger Fredrik Andersson, förbundsstyrelseledamot i LRF.
Lantmännens årliga skördeprognos visar på en ökning med cirka 7 procent jämfört med år 2024 då skörden landade på drygt 5,1 miljoner ton. Spannmålsskörden förväntas enligt Lantmännen landa på 5,5 miljoner ton i år, vilket är i nivå med genomsnittsskörden för de senaste 10 åren.
– Efter två svaga skördeår och dagens låga spannmålspris är det viktigare än någonsin med en bra skörd som håller hög kvalité. Det är viktigt för svensk livsmedelsberedskap och för att stärka Sverige spannmålsodlares lönsamhet, äger Fredrik Andersson.
För att kunna påbörja arbetet med att beredskapslagra skördar över genomsnittet samt stärka svensk matproduktion behöver regering och riksdag fatta beslut om följande enligt LRF.

– Bygga upp beredskapslager av spannmål och viktiga insatsvaror, exempelvis drivmedel, växtnäring och utsäde, som kan säkra tillgången vid kris, för  utan det stannar produktionen.
– Stärka jordbrukets konkurrenskraft och krisberedskap, så att Sveriges lantbrukare kan fortsätta producera även under pressade förhållanden.
– Sverige och Europa behöver en gemensam plan för växtnäring. För att minska beroendet av andra länder och säkra produktionen behöver EU och Sverige snabbt ta fram en plan som gör det möjligt att producera mer mineralgödsel inom Europa. På kort sikt måste vi säkra tillgången till gödsel till rimliga priser.

Fakta
Lantmännens rapport är en prognos och skördeläget kan fortsatt ändras. Skörden pågår mellan juli och oktober, därefter sammanställs skördeutfallet.
Om årets skörd slår in kan Sveriges lantbrukare försörja den svenska befolkningen med spannmål till foder och livsmedel som bröd och pasta, eftersom skörden är större än de cirka 4,3 miljoner ton som vi årligen förbrukar inom landet.

 

Relaterade artiklar