ANNONS

Vem bestämmer villkoren?

Att Lantmännen Maskin är starka och har ett stort inflytande på de stora internationella maskintillverkarna står klart.
Under flera år har man representerat Fendt och Valtra från Agco parallellt med Claas, tre av den svenska marknadens absolut största varumärken bland tröskor och traktorer.
I dag stod det klart att Höglandets Maskin Lantbruk tog upp Deutz-Fahr parallellt med den befintliga agenturen Massey Ferguson. Bara två agenturer på ett ställe, men då blev det tvärstopp, återförsäljaren måste välja.
Mot bakgrund av att Deutz-Fahr har minre än 2 procents andel på den svenska traktormarknaden, kan man tycka att det blev mycket liv för lite, men naturligtivs räknar man med andra siffror för traktorerna från Lauingen och Treviglio när Söderberg & Haak tar över dem den 1 januari 2016.
På en minskande marknad har maskintillverkaren Agco säkrat sig genom att liera sig till 100 procent med Lantmännen Maskin och dessutom fått gehör för sin strategi Route 66 i hela landet, nämligen att Fendt och Valtra säljs i en organisation och Massey Ferguson i en annan.
Kan de hålla detta har Agco gjort en bra förhandling, både för sig själva och för Lantmännen Maskin.
Med tillskottet av MF, på importnivå, inklusive eftermarknad ökar Lantmännen Maskin sin omsättning, även efter det att de släpper Claas. Det berättar Jonas Arvidsson, vd på Lantmännen Maskin.
Men det faktum att en MF-handlare nu hoppat av medför att man måste fundera på om det är fler som tänker i samma banor.
NilehnTeknik har pratat med många återförsäljare av MF men i dag är alla nöjda med nuvarande upplägg.
Dagens skarpa test visar dock på att man måste välja sida. Det går alltså inte som MF-handlare att ta upp ett alternativ bredvid Massey Ferguson för att säkra sig för framtiden.
Däremot kan man vara säker på att få full support och stor hjälp från Lantmännen Maskin.
– Man får inte ta upp ett annat traktormärke, men finns det behov av det kan vi inom Lantmännen Maskin framöver i vår starka inköpsorganisation förse MF-återförsäljare med intressanta redskap om intresse finns, säger Jonas Arvisson.
Drar man några slutsatser av det som just nu inträffar inom lantbruksmaskinbranschen kan man konstarera att Lantmännen Maskin lyckats bra. På senare tid har fokus flyttats från marknaderna till tillverkarna och det behövs balans.
Mångfalden är bra och det behövs konkurrens. Just nu ser det hoppfullt ut inom svensk lantbruksmaskinmarknad med kooperationen, med sitt program, raka rör som inom John Deere och CNH samt Söderberg & Haak som en stark aktör som det privata alternativet, mitt emellan tillverkare och återförsäljare/slutkund.
Dock är det långt kvar innan alla kort faller på plats. Ingen vet vad Claas ska göra i Sverige och något som får ännu större betydelse i hela Europa, det är vad Kubota har för strategi.
I dag tillverkar de 3 000 traktorer i sin nya fabrik i Frankrike. För att nå lönsamhet måste man långt över 10 000 per år. När de öppnar kranen kommer det att påverka alla de stora, John Deere, CNH, Agco och Claas.
MF 7626 1_cmyk

Jonas Arvidsson, vd Lantmännen Maskin

Jonas Arvidsson, vd Lantmännen Maskin

 

Relaterade artiklar