Bra fart i robotkarusellen
Robotkarusellen på Odensviholm fungerar enligt planen och med några nya uppdateringar har kapaciteten ökats vad gäller mjölkningen.
DeLavals robotkarusell, AMR, har nu varit i drift i ett drygt halvår på Odensviholm och den har fungerat enligt planen. Eftersom det inte är fri mjölkning har det inte heller varit någon skillnad nu på sommaren då korna går på bete.
DeLaval har en AMR på sin egen gård, Hammra i Tumba och där testas hela tiden nya programvaror och utrustningar till robotkarusellen. Det man tycker är bra installeras även på Odensviholm.
– Ibland blir det bättre men ibland får man backa tillbaka till som det var innan, konstaterar Karin Löwenborg.
Bakgrunden till att Karin och hennes man Stefan Löwenborg installerade en AMR är för att få mer tid för korna och mindre betungande arbete för personalen.
Gården Odensviholm utanför Gamleby i Småland har i alla tider legat i framkant vad gäller mjölkningsteknik och de drygt 400 korna har sedan länge mjölkats i en karusell från DeLaval.
Gården drivs av Karin och Stefan Löwenborg och ganska snart efter det att karusellen var installerad började de fundera på om man inte kunde kombinera denna mjölkningsteknik med automatiska robotar.
– Vi ville slippa arbetet i gropen och de tunga enformiga jobben där och därför kontaktade vi DeLaval, berättar Stefan.
Det tog några år, men Delaval kom tillbaka med en idé där man kombinerar robottekniken från deras VMS med effektiviteten i en karusell.
Man beslöt att Odensviholm skulle bli en försöksgård för den nya automatiska karusellen som kallas AMR. Förkortningen står för Automatic Milcing Rotary.
Men den första AMR som DeLaval gjorde installerades inte på Odensviholm utan en prototyp med 16 platser i karusellen testkördes under en tid i Australien.
– Vi har en stor marknad där och har mycket av utvecklingen i praktisk drift just i Australien, säger Andrew Turner, marknadschef på DeLaval.
I vintras började installationen på Odensviholm och nu var det en karusell med 24 platser.
– Den storleken blir standard nu för AMR, säger Andrew Turner.
Under installationen drevs korna från den nya lösdriften till en befintlig mjölkningsgrop i ett äldre stall.
– Det var en del extraarbete under byggnationen men när vi i februari i år kom igång med vår nya AMR fungerade det fint, säger Stefan Löwenborg.
Han har inte upplevt några problem och kan varken se någon ökning eller minskning vad gäller sjukdomar och mjölkmängd.
Avkastningen ligger på 29 kg mjölk per ko och dygn och den automatiska karusellen har en kapacitet på 90 kor i timmen.
– Första dygnen var korna lite undrande för alla pysande ljud från robotarmarna som arbetade i gropen i stället för människor, men efter några mjölkningar struntade korna i det, säger Karin Löwenborg.
Hon tror att det hade varit värre om man gick från ett annat mjölkningssystem direkt till AMT.
– Våra kor var ju vana vid en karusell.
Mjölkningen är styrd till två gånger per dygn, men DeLaval utesluter inte att AMR kan användas för fri mjölkning så som man arbetar med en vanlig mjölkningsrobot, något man jobbar med i Tumba för närvarande.
I dag får korna inget kraftfoder i den automatiska karusellen, men även detta ska kunna gå att lösa framöver och är troligtvis en fördel om man tillämpar fri mjölkning.
DeLaval har inget pris på AMR i dagsläget. Försäljningsstart i Sverige blir under 2012 och inom några år ska den vara marknadsförd i hela världen.
Enligt uppgift ska den vara konkurrenskraftig vad gäller investeringen i besättningar med 300 kor och uppåt.
DeLavals system Herd Navigator, som kartlägger kornas status och ger skötselråd, finns ännu inte till AMR, men det kommer.
För de som redan har en karusell från DeLaval finns i vissa fall möjligheten att komplettera denna med robotar för automatisk mjölkning. Om det går eller ej beror på modell och ålder.
På Odensviholm utfodrar man korna med fullfoder i fyra grupper.
Lantbruket består av 870 hektar varav 270 hektar åker, 105 hektar bete och 495 skog. På åkrarna odlas det 160 hektar spannmål medan resten är gräsvall. Vallarna skördas två till tre gånger per år för ensilering i plansilos.
På Odensviholm finns sju anställda förutom ägarparet. Man har ingen avsikt att minska på personalstyrkan nu när man mjölkar med AMR och frigör mycket tid. I stället ska man satsa tiden på annat i animalieproduktionen.
– Vi ska lägga mer tid på kalvarna och förbättra hälsoläget i besättningen rent allmänt, säger Stefan Löwenborg.
Även när AMR börjar säljas skarpt nästa år kommer den precis som är fallet med VMS att ständigt förbättras och uppgraderas. DeLaval vill inte tala om några exakta avskrivningstider på robotarna som arbetar i gropen utan menar att dessa underhålls och uppgraderas och kan på så sätt vara med väldigt länge.
Fakta: Så arbetar AMR
– Kon går in på plattformen i karusellen och registreras.
– Den första robotarmen förbereder två spenar på höger sida.
– Den andra robotarmen förbereder två spenar på vänster sida.
– Den tredje och fjärde robotarmen sätter på spenkopparna två åt gången.
– Efter 9 till 10 minuter är kon färdigmjölkad och den femte robotarmen sprutar desinfektionsvätska på spenarna.
– Kon lämnar karusellen bredvid ingången.
– Spenkopparna tvättas mellan varje ko som mjölkas
– Nere i karusellen finns gulmarkerade säkerhetszoner. Om någon kommer innanför dessa, det vill säga robotens arbetsområde, stannar hela systemet.
– Karusellen har plats för 24 kor, standardstorlek på AMR.
– Om en ko inte är klar när den åkt ett varv i karusellen kan hela systemet stå stilla till den är klar eller kan kon släppas ut och in igen på en ny plats och åka ett varv till. Detta sker automatiskt och valet programmeras in i förväg.
Fakta: Fördelar med AMR enligt DeLaval
– Mindre kostnad för arbete
– Bättre mjölkkvalitet
– Större avkastning per ko
– Attraktivare arbete med mjölkkor
– Mer tid för andra arbeten i stallet