Bra resultat för Dal-Bo i majs
I ett danskt jordbearbetningsförsök vid majssådd slogs det fast att en god såbädd för grödan ska ha en fint genombearbetad jord ner till 10 centimeters djup så att gödseln kan placeras exakt, 5 centimeter under fröet, som i sin tur ska sås på 5 centimeters djup. I ett så kallat Farmtest jämfördes sex olika bearbetningsmetoder och maskiner; Dal-Bo MaxiRoll, Kongskilde Vibro Master 3000, He-Va Terra-Dan MK-II, Väderstad NZ Aggressive, Lemken Heliodor, Dalbo Rollomaximum och Horsch Pronto AS Maestro 8.75 RC, där den nästs sista i nämnda ordning gjorde mycket bra ifrån sig.
Den danska maskintillverkaren Dal-Bo är välkända för sina vältar samt för sina harvar. Nu har de tagit med sig båda dessa produkter och slagit ihop till en ny intressant maskin som heter Rollomaximum.
Det är ett jordbearbetningsredskap som jämnar, finfördelar och återpackar jorden för en perfekt såbädd i en överfart. Maskinen har ganska tät pinndelning och därför fungerar den bäst på plöjda fält.
Men den vältsektion först och en sist får man en perfekt djuphållning samtidigt som den främre aggressiva crosskillvälten effektivt krossar jordkokor.
Dal-Bo Rollomaximum visades första gången på Agritechnica i november 2011 men finns nu även i Sverige.
Det är en stor maskin där man kan välja på arbetsbredderna 6,2, 9,3 eller 12,4 meters arbetsbredd. Effektbehovet är från den minsta till den största, 129 kW (175 hk), 202 kW (275 hk) respektive 257 kW (350 hk).
För att maskinen ska kunna följa markens konturer så bra som möjligt är harven uppdelad i flera sektioner där varje sektion styrs av en egen hydraulkolv. På så vis kan en grupp harvpinnar arbeta lite högre eller lägre än resten om dessa passerar en upphöjning eller svacka i fältet. Hydraulkolvarna är sammanbundna med slangar och anslutna till en ackumulator. Via traktorns hydraulik trycksätter man systemet så att vikt överförs från den tyngre mittsektionen till yttersektionerna. Med hjälp av en stor manometer ser föraren exakt vilket tryck man har i systemet.
Maskinen är lång och sänks och höjs centralt med en stor kolv. Denna används även för att fälla upp hela harven inför transport. Då vinklas hela harven rakt uppåt och framåt och därefter fälls sidosektionerna framåt. Det är en av anledningarna till att draget är så långt.
De stora transporthjulen rullar endast lätt mot marken vid harvning och dessa sitter monterade direkt efter den första vältsektionen. Därmed är det inga hjul som åsamkar packning i den harvade jorden.
Längst fram sitter en hydrauliskt inställbar crossboard som jämnar marken och krossar jordkokor före crosskillvälten.
Harvsektionen är upphängt i en parallellogram så varje sektion kan röra sig fritt. S-pinnarna sitter i fyra rader och avståndet är endast 8 centimeter. Mellan harvsektionen och den bakre välten sitter ytterligare en sladdplanka. Detta är en solid planka av stål som man kan ställa höjden individuellt på med hjälp av vevar.
Att ställa in arbetsdjupet är enkelt. Även det sker med hydraulik direkt från traktorhytten och innebär att harvsektionerna åker upp eller ner i förhållande till vältsektionerna.
Da-Bo Rollomaximum gör således ett rejält arbete på plogtiltan och är tänkt som såbäddsharv för stora gårdar som vill ha stor kapacitet och få klart i en överfart.
Den största av modellerna väger 12 970 kg och har då 710/40-22.5 twinhjul för transport.
I höst kommer NilehnTeknik att provköra Dal-Bo Rollomaximum och det testet kan ni läsa om i NilehnTeknik nummer 3, som kommer ut i oktober i år. Är ni inte redan prenumerant på tidningen men vill ta del av testet, klicka här för att prenumerera.