ANNONS

Bra stämning på EuroTier

Det var positiva tongångar på EuroTier, den internationella inomgårdsutställningen i Hannover. Totalt var nio av mässhallarna fyllda med utställare och det är i nivå med förra gånge, hösten 2008.
Utställarna visade många nyheter och utrustning för fläsk- och mjölkproduktion dominerar. Vi har redan tidigare skrivit om Lelys nya robot A4 här samt den aultomatiska mjölkningskarusellen från DeLaval. DeLaval hade bjudit in hela pressen för att prensetera alla sina system inom Smart Farming, olika sätt för att öka effektiviteten och minska kostnaderna inom mjölkproduktionen, och uppslutningen var stor. Givetvis var AMR, den automatiska mjölkningsroboten huvudnumret vid eventet.
Bland andra nyheter fanns en stor mängd utrustning för att riva och ströa halm, bereda foder samt transportera olika produkter inom gården. Den tyska maskintillverkaren Schäffer är mest känd för sina kompaktlastare, men med sin nya teleskoplastare 9380T, som väger hela 14 ton har de tagit sig in i en helt annan klass vad gäller hjullasare.
Än är det inte för sent att åka til EuroTier, mässan är öppen till fredag den 19 november. Den är väl värd ett besök för alla animalieproducenter som vill utveckla sitt företag.
Nytt för i år är att två av de nio hallarna har utställare inom bioenergi. Tyskarna är bland annat bra på biogas och solceller.

Nya JCB 527-58 lyfter 5,8 meter högt och som mest 2 700 kg. Räckvidden är 3 meter. Maskinen har en fyrcylindirg motor från JCBs egen tilverkning. Den ger 74 kW (100 hk). Transmissione är hydrostatisk och toppfarten 30 km/h. Det här är en maskin med stor kapacitet och kompakta mått.

Den nya balrivaren Kuhn Primor 3570 behöver en traktor på 37 kW (50 hk).

Fullfodervagnaran RMH säljs i Sverige av Zetorimportören HCP. Det här är en självgående maskin som heter Mixillent 22 och som lastar 25,5 ton.

Här ser vi rivarvalsen på Silo Farmer 300 från Walker Teknik. Se hela maskinen på vidstående bild. Maskinen rymmer 2,2 kubikmeter.

Silvermedalj blev det för den här självlastande fullfodervagnen från Trioliet. Den finns i tre storlekar, 17, 20 och 24 kubikmeter. Bandet medför att man kan lasta exakt och ha kontroll över inmatningen för att få bösta möjliga foderstruktur.

Smartrac från Triolet ser inte så smart ut. Man lastar bakifrån med hjälp av en bygel och föraren måste ha begränsad sikt över arbetet.

Företaget Impex fick silvermedalj för sin nya vattennippel för grisar. Den är konstruerad så den alltid ger exakt flöde och tryck till grisen oavsett hur många som dricker samtidigt i stallet samt i börja och slutet av öppnings- stängningsfasen.

Lättrengjord foderbalndare för blötutfodring till grisar. Den här blandaren från Schauer har ett automatiskt diskningssystem.

Schäffer 9380T lyfter 4 900 kg och har maximal lyfthöjd 6 420 mm. Motorn är en sexcylindrig Deutz på 132 kW (180 hk) och transmissionen är hydrostatisk. Toppfarten är 40 km/h.

Schäffer 9380T lyfter 4 900 kg och har maximal lyfthöjd 6 420 mm. Motorn är en sexcylindrig Deutz på 132 kW (180 hk) och transmissionen är hydrostatisk. Toppfarten är 40 km/h.

Relaterade artiklar