ANNONS

Brist på ärtor i kommande säsong

Årets skörd av ärtor blev den sämsta i Findus historia på grund av den regniga sommaren i kombination med stormen Hans. Eftersom Findus högsta prioritet är att inte kompromissa med den höga kvalitén på Ebba-ärtan så finns det risk för ärtbrist när mängden ärtor som når butiker och konsumenter påverkas.

För att klara klimatförändringarna samarbetar Findus bland annat SLU för att utveckla nya mer robusta sorter som samtidigt är goda. Arbetet är långsiktigt och de nya ärtsorterna som blir ett resultat av ärtförädlingen som sker idag kommer inte att hamna i jorden förrän om 10 – 15 år.
Så här skriver Findus om sin ärtodling i Sverige:

Årets svenska ärtor är skördade. Den frysta gröna ärtan, som både är rik på fibrer och en bra källa till protein, är ett säkert kort för att alltid ha god och näringsrik mat hemma, oavsett årstid. På Findus har det sedan 50-talet pågått ett unikt arbete med utveckling av nya ärtsorter, med målet att bidra till en hållbar utveckling och säkrad tillgång till mat för framtida generationer. Något som blir alltmer aktuellt.

Gröna ärtor, som länge agerat troget tillbehör bredvid fisken, är nu på god väg att ta större plats i köket. En ovanligt blöt sommar har i år skapat rubriker om risk för brist på flera olika grödor. Även ärtorna är drabbade. Årets skörd blev den sämsta i Findus historia på grund av den regniga sommaren i kombination med stormen Hans. Eftersom Findus högsta prioritet är att inte kompromissa med den höga kvalitet som ställs på Ebba-ärtan, kommer mängden ärtor som når konsumenterna att påverkas i år.

Eftersom odlingsmiljön befinner sig i ständig förändring krävs det nya sorter som anpassas efter andra förutsättningar. Bakom den unika, söta smaken hos Findus ärta ”Ebba” ligger år av forskning och utveckling. Ändå sedan 50-talet har det pågått ett arbete med utveckling av Findus nya ärtsorter – även kallat ärtförädling. Målet med arbetet är att bidra till en hållbar utveckling inom lantbruksproduktionen och säkrad mattillgång för framtida generationer. Findus samarbetar med bland annat SLU för att förstå grödans mekanismer för att försvara sig och hitta möjligheter att effektivisera urvalsprocesser i ärtförädlingen.

Utvecklingen av nya sorter ger Findus möjlighet att kombinera smak med de näringsegenskaper som man vill garantera i framtidens gröna ärtor. Det är ett långsiktigt arbete, de ärtsorter som tas fram idag hamnar inte i jorden förrän om 10 till 15 år.

– Vi jobbar ständigt med att utveckla nästa generation av ärtan och förbättra dess förmåga att hantera klimatförändringar. Den största utmaningen ligger i att hitta en balans mellan smak och tålighet. Idag finns det ärtsorter som tål mer, men som inte smakar lika gott. Vi kommer aldrig kompromissa med smaken, och vi strävar därför efter att utveckla en ärta som både är extra tålig, och smakar precis så gott som Ebba gör idag eller till och med godare, säger Agnese Brantestam, Head of Research & Science, Nomad Foods.

Findus ärtor är märkta med Svenskt Sigill som säkerställer att odlingen bedrivs på ett hållbart sätt. Ebba-ärtorna odlas och skördas i Dalsland, Värmland och Västra Götaland och är därför även märkta med Från Sverige. Samarbetet mellan Findus och Svenskt Sigill har pågått sedan 2011 och 2021 certifierades Findus ärtodling även med Svenskt Sigills Klimatcertifiering då ärtodlarna gör ytterligare förändringar som minskar odlingens klimatpåverkan.

Svenska gröna ärtor är både rika på fibrer och en bra källa till protein vilket gör dem till ett utmärkt inslag i frysen. För att ärtans all smak och näring ska behållas vid skörd får det inte gå längre än tre timmar från att den skördas till dess att den är fryst. Genom att djupfrysa ärtorna kort efter skörd håller de sig söta och fina året om, utan att tillsatser behöver adderas.

– Som ledande producent av frysta grönsaker ska vi säkerställa tillgången på goda, näringsrika grönsaker av god kvalitet. Det är vårt viktigaste uppdrag. Det är lätt att tro att en ärta är en ärta, men vår Ebba sticker verkligen ut från andra genom sin söta smak och jämna kvalitet. Gröna ärtor är så mycket mer än ett enkelt tillbehör. De är smak- och näringsrika och bidrar dessutom till en balanserad diet, säger Henrik von Lowzow, Cluster Marketing Director, Nordic på Findus.

Relaterade artiklar