ANNONS

Claas ska säljas via privata återförsäljare

Så blir det i varje fall om NilehnTekniks läsare får som de vill.
Nästan 200 personer har svarat på vår fråga om hur man vill att Claas ska representeras i Sverige framöver.
De flesta, 30 procent vill att det tyska fabrikatet ska säljas direkt från fabrik till återförsäljare över hela landet. Det skulle innebära en lösning likt den John Deere har i dag. Men det som är öppet, i detta svarsalternativ, är huruvida Claas i ett sådant upplägg tvingar återförsäljarna att vara exklusiva Claas eller de får tillstånd att kombinera med andra agenturer.
På Claas har man hela tiden sagt att målet är att märket ska säljas i exklusiva kanaler i hela Europa, även nu efter skilsmässan med Lantmännen.
Håller man fast vid det kan man misstänka att detta inte är ett upplägg som fungerar. Det är omöjligt att Claas får till ett återförsäljarnät över hela landet som bara arbetar med Claas.
Av de som svarat ville 22 procent att Claas ska säljas direkt från fabrik och via exklusiva Claascenter i stora lantbruksområden.
Detta stämmer troligtvis bäst med det som Claas önskar sig, men innebär samtidigt att stora delar av landet inte blir representerat av Claas, en märklig situation för många lantbrukare som varit vana att ha Claas tröskor och vallmaskiner runt knuten i hela sitt liv.
20 procent vill att Claas ska tillbaka till Lantmännen, något som är omöjligt i dagsläget då Lantmännen Maskins vd Jonas Arvidsson klart deklarerat att så inte kommer att ske. Ett upplägg som först kan bli aktuellt vid nästa vd på Lantmännen Maskin och då i kombination med att Claas byter strategi helt i Sverige. Så högst otroligt.
17 procent vill att Claas säljs med hjälp av svensk generalagent och privata återförsäljare.
Med tanke på att det finns ett antal svenska generalagenter med egna återförsäljarnät skulle detta upplägg vara en möjlighet, men även här krävs det att Claas helt ändrar sin strategi för den svenska marknaden, inte minst vad gäller exklusivitet. Fabrikatet är för litet på vissa produkter, exempel traktorer, för att ge underlag för exklusivitet på den lilla svenska marknaden, inte minst vad gäller eftermarknaden på traktorer som ju är obefintlig under överskådlig tid.
Att sälja Claas via internet från Tyskland direkt till kund tycker 11 procent är det bästa, det hade naturligtvis gett de lägsta priserna och den sämsta servicen, men stämmer inte med det premiummärke som Claas trots allt är. Det finns ett antal traktorer från Kina och redskap från öst som kan säljas så, men det är ännu ingen stor volym i Lantbrukssverige.
Skilsmässan mellan Claas och Lantmännen Maskin har engagerat många, det märks tydligt på vår lantbrukschatt.
Öppningen många tror på för Claas är alla de Massey Ferguson-återförsäljare som kanske känner sig obekväma med Lantmännen Maskin som sin generalagent.
Argumentet är att MF-åf blir konkurrent med sin generalagent, exempelvis om affären står mellan en MF och en Valtra.
Jonas Arvidsson har garanterat att det ska vara täta skott mellan MF och resten i Lantmännens organisation och att det aldrig ska gå att hämta några extra pengar från generalagenten för att rädda en affär. Stämmer det är det första gången det sker i svensk lantbruksmaskinbransch, det har i alla tider funnits en extra slant för att rädda en enskild viktig affär. Och om inte annat kan man reglera det med inbytespriset.
Vår nästa fråga här på NilehnTeknik är av naturliga skäl, kommer nuvarande återförsäljare att fortsätta med Massey Ferguson i denna nya situation med många nya alternativ för dem? Se frågan här nere till höger och rösta.axion5

Relaterade artiklar