ANNONS

Dagligvaruhandeln enas kring gemensam färdplan för hållbar vattenanvändning

Dagligvaruhandeln tar nu ett gemensamt steg för att möta en av de mest akuta globala hållbarhetsutmaningarna – vattenstress. Svensk Dagligvaruhandel har, tillsammans med organisationens medlemsföretag, beslutat om en gemensam färdplan för hållbar vattenanvändning i leverantörsledet.

Färdplanen antogs i juni 2025 och innebär en tydlig kravställan på vattenstandarder i odlingar i riskutsatta områden.
– Genom en gemensam färdplan tar vi ett viktigt steg för att minska dagligvaruhandelns påverkan i leverantörsledet och bidrar till en mer hållbar hantering av världens vattenresurser. Frågans aktualitet blir särskilt tydlig just nu när Europa återigen drabbas av en värmebölja, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.

Högbelastade odlingsområden och särskilt fokus på riskgrödor
Vattenstress, där vattenresurser inte räcker för att täcka behoven, är ett växande globalt problem. Jordbruket står för cirka 70 procent av världens vattenuttag och dagligvaruhandelns leverantörsled är direkt exponerat för dessa risker.
Den nya färdplanen fokuserar initialt på färsk frukt och grönt från länder där flera av Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag har inköp och där vattenstress är som mest påtaglig. Leverantörer som producerar grödor i högriskområden kommer att behöva arbeta aktivt med förbättringar och kunna uppvisa certifikat enligt erkända vattenstandarder.

Successivt införande med gemensam uppföljning
Arbetet med att införa vattenstandarder startar under 2025 och kommer att ske stegvis. Svensk Dagligvaruhandel kommer att samordna halvårsvisa uppföljningar för att följa utvecklingen och redovisa framdriften.
– Att arbeta med hållbar vattenanvändning är både en affärskritisk fråga och ett gemensamt ansvar. Genom att samordna oss som bransch kan vi göra verklig skillnad, avslutar Karin Brynell.

Som stöd används den korg av vattenstandarder som bland annat den holländska organisationen SIFAV har granskat, där exempelvis Alliance for Water Stewardship, Fairtrade, Rainforest Alliance och GlobalG.A.P. ingår.
Lidl Sverige ställer sig bakom behovet av vattenbesparande åtgärder och har sedan 2023 en egen internationell vattenpolicy, därför är de inte en del av Svensk Dagligvaruhandels färdplan.
Från och med idag finns Dagligvaruhandelns Färdplan vatten tillgänglig på Svensk Dagligvaruhandels hemsida HÄR.

 

Relaterade artiklar