Dags för micronäring i höstspannmålen
Mangangödsling ger i många fält ofta en skördeökning år efter år. Men med stigande skördar ökar risken för brister även för andra mikronäringsämnen, både synliga och dolda brister. För att ytterligare lyfta avkastningsnivån kan man därför behöva försäkra sig om att undvika också dessa näringsbrister.
Det skriver Yara i ett nyhetsbrev och ger följande information:
Mikronäringsbrister beror i grunden på låg tillgänglighet för grödan och orsakas av:
- Låga halter i jorden
- Att näringsämnena fastläggs av högt pH, naturligt eller efter kalkning
- Dålig rotutveckling
Att brister inte alltid uppstår trots att risk föreligger, kan bero på vädret. Vid lugn utveckling under goda förhållanden kan plantan klara sig, men om plantan blir utsatt för påfrestningar ökar risken betydligt. Kraftig tillväxt eller begränsningar i form av torka eller kyla är stressande för grödan och kan tillsammans med låga halter i marken leda till brister.
Yara rekommenderar att man bladgödslar med YaraVita Gramitrel. Produkten innehåller höga halter av de mikronäringsämnen som har störst betydelse för spannmål – dvs Mn, Zn, Mg, Cu. En alternativ produkt, men utan magnesium är YaraVita Mancozin.
Bladgödsling görs när:
- Grödan står inför en stark utvecklingsfas som stråskjutningen. Rötterna hinner då ofta inte ta upp tillräckligt med näring för att växtens tillväxtpotential ska utnyttjas maximalt. Brister uppstår, vilket påverkar både skördens kvantitet och kvalitet.
- Grödan har utsatts för stress, t.ex. efter torkperioder eller kallt väder. När tillväxten sätter igång uppstår ofta en obalans i näringstillgången som kan medföra negativa skördeeffekter.
Megalab Växtanalys
Växtanalys är ett bra sätt att lära sig mer om de egna jordarna och hur grödans mikronäringsstatus ser ut generellt eller för att reda ut misstänkta områden i fält. Yara erbjuder en växtanalysservice.