Dålig mat i svenska offentliga kök
LRF har tagit del av den granskning som gjorts i media av NNR-arbetet och är starkt oroade över det man kommit fram till. NNR är på väg att bli det största folkhälsoexperimentet i modern tid, det skriver LRFs ordförande Palle Borgström på Aftonbladets debattsida i dag.
Av det som framkommit hittills står det klart att NNR har uppfattningen att animaliska livsmedel är ohälsosamma och miljöovänliga, och att vegetabiliska livsmedel tvärtom är hälsosamma och bättre för miljön att producera. Det är ett alldeles för onyanserat sätt att betrakta livsmedelsproduktion och riskerar även att utsätta stora delar av befolkningen för allvarlig energi- och näringsbrist. Det tar heller inte hänsyn till vilken mat som är lämplig att producera i nordiska länder.
Om kostråden förändras och offentliga kök köper in mindre animaliska livsmedel och mer importerad mat kommer det inte bara få stora ekonomiska konsekvenser för Sveriges bönder utan också påverka Sveriges försörjningstrygghet. Det finns heller inga långtidsstudier som visar effekterna på hälsan av att genomföra större kostförändringar.
Palle Borgström kräver i debattartikeln att regeringen skyndsamt stoppar och gör om NNR-arbetet, nu med full insyn i det vetenskapliga arbetet för att säkerställa att all relevant forskning på området tas hänsyn till.
Var tionde år uppdateras de nordiska näringsrekommendationerna (NNR) på uppdrag av Nordiska ministerrådet. Dessa rekommendationer är styrande för de offentliga köken i Sverige och påverkar bland annat vilken mat som serveras på sjukhus, i förskolan och på vård- och omsorgsboenden, och i förlängningen vilken typ av mat som produceras i Sverige och hur mycket som importeras. NNR är nu under uppdatering och väntas vara klart juni 2023.