Därför kan spannmålspriset stiga i vår
Det finns i dag inte en enda analytiker som tror på prisuppgång för spannmålen. Enbart det faktum talar för att priset inom kort vänder uppåt.
Så har det alltid varit genom hela historien, när tillräckligt många är överens om att något inte kan ske, ja då sker det. Se på räntan våren 2022 och fram till i dag. Alla ekonomer var överens om att räntan aldrig kunde stiga, men det kunde den!
Givetvis finns det stora lager spannmål i EU just nu och det beror på att det väller in spannmål från Ukraina samt att EU misslyckats med exporten denna säsong då Ryssland ger bort eller säljer vete med rabatt till bland annat Afrika. Detta kan naturligtvis fortsätta år efter år och har sin grund i att Ryssland krigar i Ukraina och är ovänner med EU samt har fått rejäla skördelyft år efter år. Ryssland ger bort vete i Afrika och får vänner där samtidigt som man krånglar till det ekonomiskt i EU. Smart drag av Vladimir Putin.
Men det kan ju vara så att skördarna slutar öka i Ryssland.
Sedan i november i fjol har vete på Chicago Board of Trade stigit i pris fram till i dag medan det fallit nästan lika mycket på Matif i Paris.
Det finns naturligtvis en gräns för hur länge marknaden anser den skillnaden vad gäller prisrörelser är riktig.
Tittar vi på grafiken nedan som i staplar visar lagren av vete i EU (blått) i före detta Sovjetunionen (orange) och resten av Europa (grått) ser vi att lagren minskat rejält från säsongen 22/23 till 23/24. Kvantiteten ska läsas av i vänster skala.
Lagren av vete i världen är den gula kurvan och kvantiteten avläses i höger skala. Där ser vi att lagren minskat under de senaste fyra säsongerna.
Vete på Matif ligger i dag över 200 euro per ton. Sett i ett långt perspektiv är det ett historiskt högt pris och mot den bakgrunden skulle man kunna hålla med alla analytiker om att priset inte stiger. Samtidigt är det inte mycket som talar för att vi når de senaste tio årens lägstanivåer igen. Det har ju trots allt varit en rejäl inflation de senaste två åren och det kommer antagligen en runda till av den varan inom kort, trots att många ekonomer säger att nu avstannar inflationen. Inflationen påverkar även vetepriset uppåt!
Den verkliga fakta nu är att lagren av vete i världen är de lägsta på åtta år. Att det hela tiden blir fler människor på jorden som ska ha mat. Att ryska skördar troligtvis inte fortsätter öka år efter år som de gjort den senaste tiden och att det mycket väl kan infinna sig ett väderfenomen som slår bort en stor del av skörden i en region innan tröskorna börjar rulla sommaren 2024. Stor utvintring av vete till följd av sträng vinter i Ryssland är ett exempel, torka i Sydamerika och Australien ett annat samt torka eller översvämningar i Europa sommaren år 2024.
Mycket av prisdrivet på Chicago Board of Trade och Matif i Paris beror dock inte på fysisk fakta. Det beror på vad investerare på stora kapitalfonder tror och där de satsar pengarna, där stiger priserna. Just nu är intresset för terminer i spannmål, soja och majs i botten och pengarna placeras i helt andra varor och papper. Vänder det, vänder priserna på jordbruksprodukter uppåt.
Går industrin lite sämre år 2024 och aktier blir mindre intressant kan terminer i jordbruksprodukter mycket väl vara av intresse för investerare igen.
Det finns således en del fakta som talar för att spannmålspriset vänder uppåt igen trots allt.