Det går att producera mjölk vid nuvarande prisnivå
Trots att mjölkpriset fallit med 1:73 kronor per kg sedan toppnoteringen i december år 2022 finns det lönsamhet i branschen. I varje fall för en tredjedel av de svenska mjölproducenterna.
Lantbruksnytt ställde frågan: Mjölkpriset har nu fallit med totalt 1:73 kronor per kg sedan i år december 2022. Går det att producera mjölk med lönsamhet med nuvarande pris?
Av cirka 500 som svarat är fördelningen enligt följande:
Nej (51%, 254 Röster)
Ja (34%, 167 Röster)
Plus minus noll (15%, 75 Röster)
Det som skett parallellt med att mjölkpriset fallit är att energi och foder också blivit billigare. Att det skiljer mellan mjölkproducenterna är inget unikt. Oavsett mjölkpris brukar den fjärdedel av de svenska mjölproducenterna med bäst resultat alltid gå med vinst, hälften i mitten går plus minus noll och den fjärdedel med sämst resultat förlorar ständigt pengar. Den informationen har Lantbruksnytt fått av DeLaval som gjort lönsamhetsanalyser i decennier.
Svaren i Lantbruksnytts enkät skiljer sig dock en del från DeLavals beräkningar för i våra svar är det endast 15 procent som anser sig gå plus minus noll just nu och hälften som förlorar pengar.
Det intressanta ur såväl Lantbruksnytts som DeLavals beräkninga är att 25 till 34 procent av de svenska mjölkproducenterna har lönsamhet i sin produktion. Det talar för att det går, om man gör rätt och de som inte når lönsamhet måste fråga sig vad de gör för fel.
Det finns även en del svårigheter med den här typen av jämförelser. Även vid rekordpriset 6:16 kronor per kg för mjölken i december år 2022 var det mycket svårt att finna en svensk mjölkproducent som var villig att ställa upp i en intervju och berätta att produktionen faktiskt är lönsam nu.
Nästa fråga här på Lantbruksnytt är enklare. Ska ni till Borgeby Fältdagar i sommar eller inte? Den finner ni som vanligt lite längre ner till höger på denna sida.