ANNONS

Effektiv och bekväm dragare

John Deere 8R har funnits i över tio år och har under tiden förbättrats på ett antal punkter. För ett par år sedan kom systermodellen 8RX med fyra band i stället för hjul. En riktigt intressant maskin för den som vill dra tungt i fält utan för mycket markpackning.

Testtraktorn har de bredaste alternativen vad gäller band och de ger en total kontaktyta mot marken på 4,6 kvadratmeter.
Trots band får traktorn köras i 40 km/h. Det är en fördel med fabriksmonterande band, monteras banden efteråt i stället för hjul får traktorn endast gå i 30 km/h enligt lagstiftningen.
Det finns en del skillnader mellan 8R med hjul och 8RX med band, bland annat är framaxeln kraftigare och av en annan konstruktion.
Maskinen är trots sin vikt på 18,7 ton smidig. Banden fram kan styra ordentligt och föraren har bra kontroll på fordonet. Stora rutor, stora vidvinkelbackspeglar och backkamera hjälper till.
John Deere 8RX410 är en maskin för att dra jordbearbetningsredskap eller såmaskin. Den är effektiv, stark, bekväm och tyst.
Hytten har allt man kan önska sig.
Detta är den största modellen i serien och det finns bara powershift att välja på vad gäller transmissioner. Den heter e23 och har 23 växelsteg som kan köras manuellt eller i automatläge.
Fram-/backspaken har även parkeringsläge och det finns två förval vad gäller hastigheter.
Det mesta är sig likt i höger armstöd och alla som kört nyare John Deere-traktorer i premiumklasserna känner igen sig.

Testtraktorn är synnerligen välutrustad. I sitt enklaste utförande kostar 8RX410 3 410 467 kronor. Då får man mindre hydraulpump, ingen tvåkrets vagnsbroms, smalare band och endast fyra dubbelverkande uttag bak för att nämna några dyra tillval.
Enligt uppgift är det inte mycket dyrare med fyra band jämfört med fyra hjul och dubbelmontage runt om. Fördelen med band är att fordonet blir smalare och man slipper arbetet med att montera och montera av extrahjulen.
Skulle traktorn behövas för ett transportarbete går det utmärkt men är det sommar och varmt ska man hålla koll på bandställen så det inte blir för varmt när traktorn går snabbt i transport. Det kan hända att man får talka band och löprullar lite i så fall.
När det gäller service är det enkelt att komma åt. Det är en stor traktor och hela motorhuven lyfts i ett stycke när den öppnas i fronten. Stora kylare som är lätta att dela och rengöra emellan.
Påfyllning och kontroll av motorolja görs med huven stängd. Luftfiltret till motorn sitter nära frontrutan och nås från trappan till hytten.
Det är även möjligt att klättra upp till en plattform på höger sida för att tvätta högerrutan och backspegeln där.
Totalt sett en bra traktor om man bortser från prislappen och att det är lite svårt att se lyftdragkorken vid tillkoppling, trots hydrauliskt utskjut.

 

John Deere 8RX410
Motor:       Sexcylindrig John Deere på 9 liter och 301 kW (410 hk) maxeffekt och max vridmoment 1 851 Nm vid 1 600 rpm

Transmission:             E23 powershift

Band:        610 mm fram och 760 mm bak

Bränsletank:               927 liter + 37,2 liter AdBlue

Lyftkapacitet:             9 000 kg

Max hydraulikflöde:    318 l/min

Max hydrauliktryck:    204 bar

Yttre hydraulik:          6 dubbelverkande uttag

Vikt:         18 700 kg (utan vikter)
Maximal vikt: 24 000 kg
Vändradie: 7,0 m
Kraftuttag: 1 000E och 1 000 rpm
Serviceintervall:         Motoroljebyte 500 timmar (26,6 liter), Transmissionsoljebyte 1 500 timmar (246 liter)

Pris:          5 301 622 kronor

Pris per hk:                12 930 kronor

Den är inte billig men gör ett bra arbete framför jordbearbetningsredskap eller såmaskin. John Deere 8RW410 är dragvillig och bekväm. Hjulbasen är 3 235 millimeter. Det är 185 millimeter längre än på hjultraktorerna i 8R-serien. Det är bakaxeln som flyttats bakåt för att konstruktionen med band ska få plats och fördelen men en längre hjulbas blir även en jämnare gång och ökad dragkraft.

Relaterade artiklar