ANNONS

Effektiv och lättkörd

Med en transmission som är lika enkel och bekväm att köra som en steglös är nya New Holland T5.140 Dynamic Command en intressant traktor. Bränsleförbrukningen och effektförlusten är nämligen mindre jämfört med den steglösa lådan i samma traktor.

 

Transmissionen Dynamic Command består av tre grupper och åtta powershiftsteg. Allt växlas under belastning med två knappar i körspaken, upp eller ner. Det är bara att stega och överlappningen mellan grupperna hanterar transmissionen själv så det blir mjukt.
Om föraren så önskar kan en knapp med symbol för automatik trycka in och sen är det bara att trampa på gasen eller reglera farten med körspaken från noll till 40 km/h. När högsta växeln, C8 nåtts i transport och traktorn nått toppfarten sjunker varvtalet till cirka 1 700 rpm, precis som i en steglös låda. Det sparar diesel och minskar ljudnivån.
Serviceintervall för oljebyte i motorn är 600 timmar.
Noll är visserligen en sanning med modifikation. När växel läggs i och frikopplingen släpps börjar traktorn dra, en steglös låda håller traktorn stilla till dess föraren antingen trampar på gasen eller ger utslag med körspaken.
Däremot kan traktorn hållas stilla med enbart bromspedalen. Det är praktiskt vid lastararbete eller då redskap ska kopplas.
Vi testar traktorn i transport och med frontlastare och upplever den stark, smidig och lätt att köra.
Som ny förare behövs inte mycket instruktion för att komma igång och alla reglage och spakar är självklart vad de används till.
Traktorn är anpassad för mindre lantbruk och därför finns det många olika varianter från mekaniska spakar till yttre hydraulik och uppåt.
Framaxelfjädring ökar komforten är en utrustning som bör väljas till.
Traktorn väger cirka 5 ton och har en bra viktfördelning och lagom lång hjulbas för att gå jämnt och samtidigt vara smidig.
Den fyrcylindriga motorn uppfyller avgaskrav steg V och är tillverkad av Fiat Powertrain i italienska Turin. Själva traktorn byggs i CNHs fabrik i italienska Jesi medan transmissionen kommer från företagets anläggning i Modena.
Hydrauliken är bra i traktorn och som kund kan man välja mellan mekaniska spakar ute till höger eller elvippor i höger armstöd. Tycker man inte att 80 liter per minut räcker till finns en större pump som ger 110 liter per minut.

 

New Holland T5.140 Dynamic Control

Motor:       Fyrcylindrig FPT på 4,5 liter och 103 kW (140 hk) maxeffekt och max vridmoment 630 Nm vid 1 300 rpm

Transmission:             Semipowershift med 24 växlar fram/back

Däck:        480/65R28 fram och 600/65R38 bak

Bränsletank:               180 liter

Lyftkapacitet:             5 500 kg

Max hydraulflöde:      80 l/min

Max hydraultryck:      200 bar

Yttre hydraulik:          2/4 dubbelverkande uttag

Vikt:         5 865 kg (utan vikter)
Kraftuttag: 540, 540E, 1 000 och 1 000E

 

Utrustning

Luftkonditionering

Passagerarsäte

Hydraulisk släpvagnsbroms

Luftfjädrad förarstol

Säkerhetsbälte förare

Säkerhetsbälte passagerare
Hydraulisk utskjut lyftdragkrok

Framaxelfjädring

Tre plus:

–       Effektiv

–       Lättkörd

–       God sikt

 

Tre minus:

–       Liten verktygslåda

–       Monitorn går inte att dela upp i olika rutor

–       Kort serviceintervall för motoroljebyte

Relaterade artiklar