Eko på egna ben
Ekologisk livsmedelsproduktion har i alla tider skett genom subventioner, det vill säga producenten erhåller stöd från svenska staten eller EU och därmed kan ekologiska livsmedel säljas till konsument till ett pris under verklig produktionskostnad.
Undersökningar har visat att många svenska konsumenter anser att ekologiska livsmedel ska subventioneras ännu mer än vad som är fallet i dag.
Denna inställning delar inte majoriteten av Lantbruksnytts läsare som svarat så här på denna fråga:
En stor majoritet svenskar vill att staten ska underlätta för ekologisk produktion. Konsumenter vill således köpa ekologiskt men inte betala allt för det. Hur ser ni på det som lantbrukare?
- Dåligt (78%, 128 Röster)
- Bra (22%, 36 Röster)
Antal röster: 164
Även nuvarande fråga handlar om ekologisk produktion och denna gång om det är rimligt att ekologiska produkter som inte produceras till hundra procent ekologiskt, till följd av utnyttjande av Jordbruksverkets dispenser som en följd av torkan, ska betalas till lantbrukare som fullt ekologiska.