Fler ekologiska ägg i påsk
De svenska äggproducenterna har de senaste åren lyssnat till marknadens önskemål och ställt om till ekologisk produktion. Enligt branschorganisationen Svenska Ägg har det sedan 1 januari 2014 tillkommit ca 200 000 nya hönsplatser i den ekologiska produktionen. Det är en ökning med ca 25 procent och innebär att vi i dagsläget har runt en miljon ekologiska höns i Sverige.
Försäljningen av ekologiska produkter ökar starkt i Sverige. En stor del av den ökade efterfrågan täcks av import. Det beror bland annat på att viss mat inte kan produceras i svenskt klimat. Men ägg kan vi producera i Sverige, och producenterna har lyssnat på marknadssignalerna.
15 procent av hönsen är ekologiska
För länge sedan var naturligtvis all äggproduktion ekologisk, men sedan kom burhönsen och en helt annan foderproduktion. I slutet av 80-talet fanns det ca 4 000 ekologiska höns i Sverige och nu finns 1 miljon. Det innebär att ungefär 15 procent av Sveriges hönor är ekologiska. I princip är det ingen skillnad på vad ekologiska ägg innehåller jämfört med konventionellt producerade ägg. Det som skiljer är hur äggen produceras. De ekologiska hönsen har mer utrymme, får gå ut när vädret tillåter och äter ekologiskt foder.
Tyskland och Danmark vill ha svenska ekologiska ägg
Det har funnits tillfällen då butikshyllorna för ekologiska ägg gapat tomma, men detta ska inte behöva hända igen. Näringen tror nu att behovet av ekologiska ägg är mättat. Om det inte finns avsättning på den svenska marknaden kan export vara en möjlighet. Svenska ekologiska ägg har exporterats till Tyskland och i Danmark råder det brist på ekologiska ägg.
Nollan visar att ägget är ekologiskt
Även om du inte har förpackningen kvar, kan du se om ägget är ekologiskt. Alla ägg utom de som säljs direkt från gården är märkta med en kod. Är den första siffran en nolla är ägget ekologiskt. Står det SE efter nollan är ägget värpt i Sverige. I princip alla ekologisk ägg som säljs är värpta i Sverige.
Hur läser jag koden på ägget?
Ett ägg märks med fyra olika koder. Det kan t ex se ut så här: 0SE999-2 Den första siffran står för produktionsmetod. Den kan vara från 0 till 3.
0=Ekologisk produktion (15 procent av alla svenska ägg) 1=Frigående höns utomhus (ca 1 procent av alla svenska ägg) 2=Frigående höns inomhus (nästan två tredjedelar av alla svenska ägg) 3=Burhöns (ca 20 procent av alla svenska ägg)
De två följande bokstäverna står för vilket land som ägget kommer ifrån. SE står för Sverige, FI för Finland, DK för Danmark osv.
Därefter kommer upp till tre siffror som talar om från vilken gård som ägget kommer. Efter bindestrecket kan det finnas en siffra som talar om från vilket stall på gården som ägget kommer. Det är frivilligt att ange stallet.