ANNONS

Eko-tjurar svarar bra på bete

Ett tvåårigt försök med uppfödning av ekologiska tjurkalvar på bete visar på en tillväxt på knappt 1 kg per dygn samt ett kött med bättre kvalité. Köttet innehåller mer mättat fett och fleromättade fettsyror. Men för att det ska vara lönsamt gäller det att finna en avsättningskanal där det finns utrymme för en merbetalning för ekoköttet.
I butikshyllorna är det ovanligt med nötkött från ekologiska tjurkalvar. Det vanligaste är att tjurkalvar från ekologiska gårdar säljs vidare till konventionella uppfödare, då dessa har tillgång till foder till mindre kostnader.
Försöket har utförts av Økologisk Landsforening i Danmark och förlagts till två danska ekolantbruk med mjölkproduktion. Tjurkalvarna har släppts på bete med amkor i två omgångar, vår och höst. Den gruppen som släpptes på bete med amkor på hösten visade på snabbare tillväxt vilket kan bero på att dessa fick behålla amkorna i sex månader mot fyra månader för dem som släpptes på bete på våren. I båda fallen tillämpades stripp-betning, det vill säga att staketet flyttades fram en bit varje dygn över betesmarken.

Relaterade artiklar