ANNONS

En brygga mellan bonde och bank

Det kan vara svårt för mjölkproducenter som vill utveckla sina gårdar att lösa finansieringen. Under våren har dialog mellan bank och bonde skapats för att visa på mjölkens möjligheter.

I Västernorrlands län står mejeri för den största delen av länets livsmedelsproduktion då branschen står för hälften av det totala produktionsvärdet för livsmedel.

Enligt den regionala livsmedelsstrategin är potentialen att öka mjölkproduktionen stor, men för det krävs investeringskapital.

– I dag är det svårt att få banklån om du inte äger mycket skog eller har ett väletablerat företag, berättar Ann-Sofie Stark, produktionsteknisk rådgivare i LRF Västernorrland, Norrmejerier och Länsstyrelsens satsning ”Mer för mjölken.”

– Investeringar i lantbruk är sällan ”snabba cash” utan ett långsiktigt åtagande. Vid ett kort perspektiv har nystartade gårdar, generationsskiften och företag som vill utvecklas svårt att klara likviditeten och bli lönsamma. För att banken ska satsa krävs det att lantbrukaren tar fram ett adekvat beslutsunderlag, samt att banktjänstemannen har tillräcklig kunskap och förståelse för rådande produktionsförutsättningar, fortsätter hon.

Under våren har LRF, Norrmejerier, Länsstyrelsen och Arla haft möten med olika banker för att öka handläggarnas kunskap om lantbrukets möjligheter. I ”Mer för mjölken” deltar 30 mjölkproducenter, som tillsammans står för 50 procent av Västernorrlands mjölkkor. Satsningen går ut på att få upp gårdarnas lönsamhet, producera mer och därmed förverkliga livsmedelsstrategin.

– Vi kan inte förvänta oss att alla ska kunna produktionslantbruk – men genom att skapa en dialog kan vi bygga förståelse. Det kändes bra att informera om att ”Tillväxtbolaget för Sveriges Lantbrukare” finns och kan hjälpa till med vissa krediter i samarbete med banken. Det var även bra att tillsammans få resonera om hur EUs jordbrukarstöd fungerar och betydelsen av arrenden och nyttjanderätter, säger Ann-Sofie Stark.

En fortsatt dialog mellan bonde och bank är en förhoppning inför framtiden, där frågor kan lyftas om branschen och marknaden.

– God lönsamhet bygger på effektivitet och kontroll. En resurseffektiv och genomtänkt mjölkproduktion blir ofta både lönsam och klimatsmart och är en förutsättning för ett långsiktigt hållbart företag.

Relaterade artiklar