En grismarknad i omdaning
Produktionen av gris minskar med 5 procent inom EU i år och under år 2023 kommer produktionen att minska med ytterligare 0,7 procent.
Siffrorna kommer från EU-kommissionen i deras senaste prognos. Parallellt med det visar kommissionens analys en liten nedgång även för nötkött och fågel under perioden.
Produktionsminskningen är främst i Tyskland, Polen, Italien, Rumänien och Belgien medan det ökar i Spanien.
Tyskland är det land som minskar mest, minus 10 procent på gris.
Samtidigt minskar konsumtionen av kött i EU, minus 1,9 procent för gris. Detta innebär att produktionen minskar mer än konsumtionen för griskött inom EU.
Den tyska grisköttsmarknaden förändras nu och liknar snart den svenska. Från att ha varit ett land med stor grisproduktion och med stor export går Tyskland till att bli ett land som producerar griskött för den tyska konsumenten som är beredd att betala mer för tyskt griskött.
Danmark har fortsatt en grisköttsproduktion som bygger på export och med minskad avsättning till Kina lider de danska grisproducenterna hårt tillsammans med slakterierna i landet. Ökade djurvälfärdskrav ökar produktionskostnaderna och dessa går inte att ta ut på exportmarknaden.
Kinas import av griskött faller brant. I år blir nergången 1,8 miljoner ton griskött och nästa år väntas det minska med ytterligare 1,7 miljoner ton.
Spanien rullar på bra där regelverket är moderatare och produktionskostnaderna mindre. Spanien och Brasilien är två länder som lyckats lite bättre än Danmark med export av griskött till Kina under den senaste tiden, men även för dem minskar volymerna dit totalt just nu.