Energiinvesteringar står högt på lantbrukarnas lista år 2023
Var tredje lantbrukare vill satsa mer på solenergi det närmaste året. Det visar en ny undersökning bland Sveriges lantbrukare om satsningar inför 2023, som Landshypotek Bank låtit göra.
Kostnadsutvecklingen har annars gjort att effektiviseringar av verksamheten är den åtgärd som flest lantbrukare planerar att vidta inför nästa odlingssäsong. Åtgärder för effektivisering är också vad störst andel lantbrukare svarar att de redan har gjort för att minska kostnaderna.
Hur möter Sveriges lantbrukare det nya året? Kostnaderna har ökat och utvecklingen i företagen verkar handla om att se möjligheterna på gården. I den enkätundersökning som Landshypotek Bank låtit göra bland Sveriges lantbruksföretagare svarar den största andelen att de möter 2023 genom att investera i solenergi samt att genomföra effektiviseringar.
Var femte lantbrukare svarar att de tänker göra effektiviseringar och var fjärde att de redan genomfört effektiviseringar för att minska sina kostnader.
– Lantbrukare jobbar ständigt med att försöka hitta mer effektiva sätt att göra saker på. Det kan vara olika mer eller mindre lättfixade åtgärder som kan för att vinna tid och ta mindre resurser i anspråk. I rådande ekonomiska läge får effektiviseringar bra effekt och ger mer tillbaka. Ju högre priser på insatsvaror och avsalu desto mer tjänar du på åtgärder som förbättrar din effektivitet och produktivitet, säger Stefan Malmström, affärschef för jord- och skogsfinansiering på Landshypotek Bank.
Den absolut vanligaste investeringen i förnybar energi det närmaste året är el från sol, vilket var tredje lantbrukare planerar.
– Naturligtvis har det höga kostnadsläget på inventarier, maskiner och kapital dämpande påverkan på investeringsaptiten, men resultatet av enkäten visar att investeringar i solceller är stekhett. Investeringar i förnybar energi kan öka förutsättningarna för lantbruksföretagaren att få jämnare elkostnader och samtidigt få intäkter genom att sälja överskottsproduktion, säger Stefan Malmström.
Resultatet i korthet
1. Effektiviseringar – den vanligaste åtgärden bland svenska lantbrukare för att minska kostnaderna
Den vanligaste typen av åtgärder för att minska sina kostnader inför nästa odlingssäsong är effektiviseringar. Var fjärde lantbrukare (26 %) svarar att de redan gjort effektiviseringar. Var femte lantbrukare (19 %) svarar att de tänker vidta effektiviseringar för att minska kostnader.
2. Vill skörda solenergi
Solenergi är den i särklass mest populära formen av förnybar energi. Drygt var tredje lantbrukare (36 %) som svarar att de planerar att investera i förnybar energi det närmaste året väljer att göra det i el från sol. Bland enkätsvaren finns inget energislag som är ens i närheten av en så hög siffra.
3. Höga priser på insatsvaror fortsätter att oroa
Hösten 2022 är två av tre lantbrukare (66 %) mest oroade för de ökande priserna på insatsvaror. Var fjärde är oroad för att staten minskar deras ägande- och nyttjanderätt.
Om undersökningen
Mätningen Sveriges Lantbruk är representativ för alla svenska lantbruksföretagare med över 10 hektar åker hösten 2022. Svar från 688 företagare ingår i redovisningen. Undersökningen har genomförts av Landja Marknadsanalys/NUI på uppdrag av Landshypotek Bank.