EU-kommissionen vill säkra livsmedelskedjan för klimatrisker
Den 12 mars offentliggjorde EU-kommissionen ett meddelande om hantering av klimatrisker i EU, som ska hjälpa medlemsländer att enklare förutse, förstå och hantera de ökande riskerna kopplade till klimatförändringar. EU-kommissionens meddelande är ett politiskt svar till en klimatriskbedömning som Europeiska miljöbyrån publicerade den 11 mars, som kartlägger risker med klimatförändringar och ger förslag på åtgärder som kan bidra till bättre uthållighet.
Meddelandet från EU-kommissionen går vid namnet ”Managing climate risks – protecting people & prosperity” och har livsmedel som ett fokusområde. I meddelandet går det bland annat att läsa om hur EU:s livsmedelsförsörjning är hotad av klimatrelaterade risker, som både påverkar produktion på gård och tillgången till insatsvaror.
EU-kommissionen beskriver även att klimatförändringar påverkar vad de kallar livsmedelsförsörjningens fyra pelare (tillgänglighet, åtkomst, användning och stabilitet) på kort, medium och lång sikt. Bland annat genom att förändra tillgången till vatten, öka risken för torka och översvämningar eller bidra till minskad biodiversitet, markhälsa och öka risken för spridning av sjukdomar. EU-kommissionen skriver även att de ser risker för att ökade temperaturer kan göra arbete utomhus svårare.
EU-kommissionen skriver även att de kommer prioritera att framtidssäkra EU:s livsmedelsproduktion, till exempel med hjälp av de strategiska CAP-planerna och övervakning av markhälsa. EU-kommissionen kommer även genomföra en särskild studie om klimatanpassning av lantbruk, som ska presenteras i slutet av 2025.