EU mot målen om ökad livsmedelsproduktion
Sveriges EU-kommissionär Jessika Roswall, höll tal och lyfte vikten av den viktiga länken mellan jordbruksproduktionen och att värna den omgivande miljön och att detta måste gå hand i hand liksom att en stark bioekonomi är en förutsättning för att nå EU:s mål om både konkurrenskraft och klimatneutral ekonomi.
Wolfgang Burtscher, generaldirektör för DG Jordbruk och landsbygdsutveckling vid EU-kommissionen, betonade den ökade betydelsen av en tryggad livsmedelsförsörjning. Han underströk också behovet av territoriell mångfald inom jordbrukspolitiken.
Ordförandena från de tre bondeorganisationerna, Borgström, Marttilla och vice ordförande Berlakovich beskrev hur stämningen var hos bönder och skogsägare i Sverige, Finland och Österrike innan och under de första åren av EU-medlemskapet. Unga lantbrukare från alla tre länderna deltog i en panel om framtiden och de kommande 30 åren. Cecilia Nyholm från Finland, Katharina Schobersberger från Österrike och LRF-ungdomens ordförande Katarina Wolf från Sverige, hade stor optimism inför framtiden och ansåg att fler unga borde se möjligheterna branschen ger samt att den gemensamma jordbrukspolitiken bör ta hänsyn till mångfalden i det europeiska jordbruket.
Jordbruksministrarna från Österrike, Finland och Sverige, Norbert Totschnig, Sari Essayah och Peter Kullgren lyfte via videomeddelande fram det utmärkta samarbetet med jord- och skogsbruksägarna under åren som varit och behovet av fortsatt samarbete för att säkerställa att vi förblir konkurrenskraftiga föregångare även i framtiden. Europaparlamentarikerna Alexander Bernhuber, Elsi Katainen och Emma Wiesner gav stöd till att våra länder fortsätter vara pionjärer när det kommer till jordbruk och skogsbruk men betonade vikten av en lönsam sektor i våra respektive länder för att uppnå detta.
Europaparlamentets jordbruksutskott diskuterade matpriser och kostnader i livsmedelskedjan
Under gårdagens utskottsmöte, den 27 mars, hölls två paneldiskussioner med forskare och aktörer i livsmedelssektorn för att diskutera hur priser sätts i livsmedelskedjan. Europaparlamentarikerna efterfrågade ökad transparens i prissättningen speciellt när det kommer till detaljhandel och förädling av livsmedel.
Med anledning av de ökade priserna på livsmedel och lantbrukarnas svaga ställning i livsmedelskedjan hölls en debatt i Europaparlamentets jordbruksutskott med inbjudna talare från olika aktörer och forskningsinstitut. EU-kommissionen har också presenterat förslag för att stärka lantbrukarnas roll i livsmedelskedjan, något som vi tidigare rapporterat om i Brysselnytt.
Enligt den italienska organisationen ISMEA, så får lantbrukarna endast 6 euro för varje 100 euro som europeiska konsumenter spenderar på livsmedel. Representanter från handeln menade att livsmedelsbutikerna arbetar med små marginaler och att de endast hanterar 13% av de jordbruksprodukter som produceras i EU. De menade att även andra aktörer i livsmedelskedjan påverkar att priserna i butik är höga samtidigt som ersättningen till lantbruket är låg. En representant från Frankrikes nationella forskningsinstitut, INRAE, påpekade att trots att EU försöker reglera marknaden med obligatoriska kontrakt och regler mot otillbörliga handelsmetoder så ligger stora grossister och handlare ofta steget före regleringarna. Flera europaparlamentariker betonade att makten i livsmedelskedjan är för koncentrerad och att värdet inte når lantbrukarna.