EU-projekt verkar för självförsörjning av biogas
Forskare i sju europeiska länder ska i ett gemensamt projekt undersöka möjligheten att få företag som sysslar med livsmedelsproduktion att ta tillvara sitt livsmedelsavfall och producera biogas för sitt eget energibehov. Från Sverige deltar JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik, som startar arbetet med en enkät riktad till livsmedelsföretagare.
– Vi söker kontakt med både enskilda lantbruk och livsmedelsförädlare. Vi vill skaffa kunskap om vilka kvantiteter av restprodukter som företagen har, som kan användas för biogasproduktion. Det gäller allt från skörderester till förpackade livsmedel som blivit för gamla för att sälja. Vi vill också veta vilket energibehov de har i sin verksamhet, säger Gustav Rogstrand, projektledare och chef för miljösektionen vid JTI.
Projektet Biogas3 är inriktat på att öka kunskapen om och intresset för biogasproduktion hos små och medelstora livsmedelsföretag, och att utveckla affärsmodeller för småskalig biogasproduktion men även för mer omfattande samverkanskoncept där flera små aktörer samarbetar om att bygga och driva större biogasanläggningar.
– Resultatet från enkäten kommer att presenteras så att ingen kan spåra ett enskilt deltagande företag. Men vi ska utifrån förutbestämda kriterier välja ut tre företag eller samverkansgrupper från enkäten och erbjuda dem en kostnadsfri förstudie kring småskalig biogasproduktion, säger Gustav Rogstrand.
JTI har sedan tidigare stor erfarenhet från utveckling av småskalig biogasproduktion, och det är utifrån den erfarenheten som JTI representerar Sverige i projektet som ska pågå i två år.
Under den tiden kommer JTI också att arrangera studiebesök, seminarier, workshopar och webinarier för att utbilda intresserade livsmedelsföretag i biogasproduktion. De arrangemangen blir kostnadsfria, och ska i mesta möjliga mån genomföras i samarbete med livsmedelsbranschens organisationer, i anslutning till andra projekt och redan planerade sammankomster och aktiviteter.
Dessutom ska svenska leverantörer av biogasteknik inventeras och en beskrivning av den teknik och de produkter de erbjuder ska kommuniceras till potentiella kunder både i Sverige och i övriga EU, främst i de länder som deltar i projektet.
– Vi ska också ordna träffar där livsmedelsföretag som är intresserade av biogasproduktion får möta biogasteknikleverantörer, säger Gustav Rogstrand.
I projektet ska det produceras en hel del informationsmaterial, bland annat en handbok för småskalig biogasproduktion.
Projektet finansieras av IEE – Intelligent Energy Europe, ett EU-program som finansiellt stödjer utveckling av förnybar energi, och projektet leds av det spanska institutet Ainia. Förutom Sverige deltar Tyskland, Frankrike, Irland, Polen, Italien och Spanien. Information om projektet kommer så småningom att ges på engelska via webbplatsen www.biogas3.eu