Få söker unik livsmedelsutbildning trots lysande karriärutsikter
LTH erbjuder som enda lärosäte i Sverige en kandidatutbildning i livsmedelsteknik. Karriärutsikterna efter examen är lysande och behovet av livsmedelstekniker är stort, men efter pandemin har antalet sökande minskat.
LTH vill vända den negativa trenden genom att göra det lättare att komma in och genom att uppmuntra företagen att berätta om utbildningen.
Nya behörighetskrav och ökad synlighet
Nöjda studenter och ett universitet i världsklass till trots, allt färre vill utbilda sig till livsmedelstekniker. Eller är det så att allt färre känner till utbildningen? Maria Glantz, programledare, lutar åt det senare.
– Med tanke på hur stor efterfrågan från branschen det är på livsmedelstekniker, så behövs fler sökande till utbildningen, säger Maria.
För att underlätta för intresserade har behörigheten till utbildningen justerats: kravet på yrkeserfarenhet från livsmedelsbranschen har sänkts från två år till nio månader. Dessutom går LTH nu brett ut med information i branschen.
En stimulerande studiemiljö
Livsmedelsteknik på LTH har en lång tradition av vetenskapliga framgångar och innovationer. Det var här som Oatlys havredryck och ProViva skapades, för att nämna ett par välkända exempel. Framåtandan präglar fortfarande såväl forskningen som undervisningen. Studenterna får en exklusiv inblick i hur framtidens livsmedel blir till och vilka spännande processer som ligger bakom. Med tillgång till pilothall, labb och närhet till framstående livsmedelsforskare skapas de bästa förutsättningarna för en stimulerande och givande studietid. Nästa innovation inom livsmedel kan mycket väl komma från studenter på kandidatutbildningen.
Ljusa framtidsutsikter
Enligt Livsmedelsföretagen behöver svensk livsmedelsindustri 20 000 nya medarbetare till 2028. Utbildningen möter branschens efterfrågan på kvalificerade medarbetare som bedömer, säkerställer och leder livsmedelsproduktion och livsmedelshantering. Jonathan Laike Ståhle är en av dem som har gått utbildningen.
– Jag har upplevt utbildningen som väldigt givande. Jag har gått från att tänka ’det här kanske jag klarar av’, till att bli trygg i mig själv och de kunskaper och krav som finns i utbildningen. Inte minst i frågorna om kvalitetsutveckling, som bottnar i naturvetenskap, vilket är jättespännande, säger Jonathan.
Jonathan är inte ensam om att tala varmt om utbildningen. Utvärderingarna efter examen visar på övervägande positiv respons och majoriteten av tidigare studenter klättrar på karriärstegen när de återvänder till branschen.
Blivande livsmedelstekniker kan inte tänka sig en bättre utbildning
Höstterminen är igång på LTH och studenterna på andra året har redan intagit labben. De har alla en bakgrund inom livsmedelsbranschen och har valt kandidatutbildningen med målet att arbeta inom produktionsledning, livsmedelsinspektion, produktutveckling eller som kökschef, för att nämna några exempel. De har stort förtroende för branschen och anser att kandidatutbildningen är den perfekta ingången för framtidens livsmedelstekniker.