Fler fältbundna bevattningsanläggningar i Sverige
Idag och imorgon håller Rosenqvists Irrigation öppet hus i sina lokaler i Gringelstad utanför Kristianstad. Där kunde man ta del av två verkliga nyheter. En av dem är att företaget nu slutit avtal med det amerikanska bevattningsbolaget Lindsay om försäljning och service av deras linjär- och pivotbevattningsutrustningar i Sverige.
Det är ett stort företag med fokus på kvalité och hållbarhet. Vi har fått förfrågningar på denna typ av system tidigare från kunder och arbetat med att hitta en lösning som passar svenska lantbrukare, säger Maria Weiberg, vd på Rosenqvists Irrigation.
Nästa nyhet var att företaget nu blir svensk representant för PVC-rör från holländska Dyka. De har en unik produkt i form av ett PVC-O-rör med en helt annan kvalité än konventionella PE-rör.
Det handlar om en helt annan tillverkningsprocess, vilket gör materialet starkare och flexiblare, berättar Maria.
Enligt Rosenqvists Irrigation klarar röret av betydligt större kyla vid hantering, har lägre tryckfall tack vare mindre godstjocklek och är kompatibelt med befintliga rörsystem av PVC.
En idé som slår mig som säljare är att bevattning på tillfällig areal blir enklare. Eftersom rören är flexibla och håller för att köras över med en traktor, krävs det ju inte att man gräver särskilt djupt för att lägga en bevattningsstam på ett fält som man kanske arrenderar in sig på, resonerar Uffe Smedberg, Rosenqvists Irrigation-representant på Gotland.
Den nya rörtekniken är enligt Kristianstadsföretaget det som nästan uteslutande används vid både nybyggnation och utökning av befintliga system ute i Europa. Rören ska nämligen inte vara dyrare än vanliga markrör av PVC-typ.
Det är ju inte omöjligt att dessa rör öppnar upp dörrar för oss gentemot helt nya kunder, med tanke på rörens fördelar, avslutar Anders Mellblom, säljare i Kristianstad.