Färre grisar påverkar danska slakterier nu
För ett halvt år sedan var det slaktköer på grisar i Danmark. Nu är det brist.
Bakgrunden är att grisproduktionen minskat rejält i landet som en följd av svag lönsamhet.
Nu är det brist på slaktgrisar och bland annat Danish Crown säger upp slaktpersonal. I ett fösta skede får nyanställda under upplärning lämna företaget.
Grisproduktionen inom EU går i otakt mellan länderna just nu. I Danmark kommer inte slaktsvinspriset upp i en nivå som är lönsam för producenterna trots viss brist i dag. I Tyskland, där det var mycket stora problem under pandemin och där man samtidigt dras med afrikansk svinpest, var det rekordlåga priser för ett år sedan men i dag är priset över 20 svenska kronor per kg och producenterna går med vinst.
Den tyska marknaden har gått från ett stort överskott till ett underskott och klarar sig nu på den inhemska försäljningen där tyska konsumenter är beredda att betala för tyskt griskött. Den tyska grismarknaden är i dag mer lik den svenska, något som Jonas Tunestål, då vd på KLS förutspådde redan för ett år sedan.
Marknadsekonom Palle Jakobsen på Agrocom i Danmark förundrar sig över att det skiljer 250 danska kronor mellan en dansk och en tysk slaktgris, till tyska producenters fördel. Förklaringen är att danska slakterier fortfarande är beroende av en stor export och lider av att Kina köper mindre mängd griskött.
I Spanien går dock exporten bra och det är ett av få EU-länder där grisproduktionen inte minskar just nu och lönsamheten samtidigt är god. Produktionskostnaderna är betydlig lägre i Spanien än i norra Europa.