Feber på Tekniska verken i Linköping
Vi människor mår bäst när kroppstemperaturen är runt 37 grader, stiger den till 42 grader då är vi illa däran. Fram till nu har man trott att även bakterier i biogasanläggningar har farit illa av feber, men ny forskning visar på motsatsen. De så kallade superbakterierna älskar feber och allra bäst mår de vid 42 grader.
Jan Moestedt disputerade den 12 februari med avhandlingen Biogas Production from Thin Stillage, och det han har visat är revolutionerande eftersom det går emot den allmänna uppfattningen som råder inom biogasproduktion, att bakterier trivs vid 37 grader och mår riktigt dåligt av feber.
I forskningsprojektet som bedrivits i samarbete med SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, visar han att de gamla teorierna inte stämmer, superbakterierna blir nämligen gladare och förökar sig till 1 000 gånger fler vid 42 grader. I Linköping har man på Tekniska verkens biogasanläggning därför skruvat upp temperaturen och ser redan fantastiska resultat.
– Den stora vinsten är att vi har fått en biogasprocess mindre känslig för störningar och vi kan i större utsträckning öka och minska gasproduktionen i takt med efterfrågan på gas och tillgången på råvara. Då materialet i produktionen är varmt och behöver kylas ner till önskad temperatur för bakterierna, så sparar den här lösningen energi direkt på att inte behöva kyla ner materialet lika långt. Med en optimerad biogasprocess får vi dessutom mer biogas ur samma mängd råvara och bättre biogödsel som går tillbaka till lantbruket, säger Jenny Nordenberg produktionschef på biogasanläggningen.