ANNONS

Fem agtech-bolag finalister i ICAs Entreprenörspris 2020

För tredje året i rad delar ICA ut ICAs Entreprenörspris i två kategorier, men i år är första gången en av dem stavas Årets agtech-entreprenör. Man har alltså valt att premiera entreprenörer som med hjälp av innovation arbetar för att utveckla jordbrukssektorn, och nu är fem företagare och deras bolag i final. Vem som tar hem vinsten á 100 000 kr står klart den 1 april.

ICAs Entreprenörspris instiftades 2018 för att i ICA-handlarnas anda premiera företagare som på olika sätt gör Sverige bättre. Priset delas alltså ut i två kategorier – Årets lokala hjälte, som funnits med sedan prisets instiftande och går till någon som bidrar till positiv utveckling i sitt närområde. Ny kategori för 2020 är Årets agtech-entreprenör, som går till någon som med innovation och företagande arbetar för att utveckla jordbruket.

Bland hundratals nominerade bolag har fem finalister från olika delar av lantbrukssektorn och landet valts ut, och de tävlar nu om ett stipendium på 100 000 kronor vardera. Vinnaren utses genom en öppen omröstning på www.icagruppen.se/entreprenorspriset, samt av en jury bestående av Mouna Esmaeilzadeh, hjärnforskare och entreprenör, ICA-handlaren Rickard Hillarp från Halmstad, Anna-Karin Hatt, vd LRF, Andreas Wilhelmsson, vd Ljusgårda och vinnare av ICAs Entreprenörspris 2019 och Sara Rosengren, professor i marknadsföring vid Handelshögskolan i Stockholm. Per Strömberg, vd ICA Gruppen är juryns ordförande.

– I år delar vi ut ICAs Entreprenörspris för tredje gången, och varje gång slås vi av hur många innovativa företagare som finns runt om i Sverige. ICAs grund är lokala entreprenörer som driver cirka 1300 ICA-butiker och de har alla ett starkt engagemang för sitt närområde där de verkar. Därför är entreprenörskap viktigt för hela ICA. Våra finalister använder sig av sitt företagande för att förbättra Sverige och det vill vi hylla, säger Per Strömberg, vd ICA Gruppen.

Vem som vinner priset står klart den 1 april på ICAs Framtidsmöte. Här är finalisterna i Årets agtech-entreprenör:

Katja Lindvall och Peg Söderberg, Visby, Moving Floor

I mitten av 90-talet funderade Tommy Lindvall kring hur han kunde minska antibiotikaanvändandet bland grisar genom att hålla djuren friskare. Lösningen var att förbättra hygienen med hjälp av rörliga stallgolv. 25 år efter att Tommy först kläckte idén har hans döttrar Katja och Peg introducerat innovationen internationellt.

Självrengörande kalvboxar och liggbås

Robert Schmitt, Lund, Vultus

Går det att minska användningen av konstgödsel med hjälp av AI-teknologi? Den frågan ställde sig studenten Robert Schmitt och snart var företaget Vultus ett faktum. Användningen av kvävegödsel är avgörande för svenskt lantbruk, men mer än hälften av gödslet går till spillo och omvandlas till växthusgaser. Genom att kombinera AI-teknologi med satellitbilder kan Vultus erbjuda lantbrukare skräddarsydda rekommendationer för hur gödslet bäst ska spridas på deras åkrar.

https://vultus.io/

Bo Löfqvist, Vintrie, BoMill

Efter mer än 20 år i lantbruksindustrin valde biokemisten Bo Löfqvist att starta BoMill – ett företag som gör det möjligt att sortera spannmål med mycket hög precision. Tack vare den världsunika tekniken TriQ kan användare kontrollera sammansättningen, strukturen och kvalitén på varje enskild kärna.

Home

Björn Lagerman, Lindesberg, BeeScanning

En app som med hjälp av AI kan upptäcka sjukdomar hos bin, och som kan användas av vem som helst var som helst i världen. Den idén fick en av Sveriges största biodlare, Björn Lagerman, och gick sedan från idé till färdig produkt på bara ett år.

BeeScanning – Detect varroa mites

Ellinor Eineren, Linköping, Agricam

Utan relation till vare sig mjölkkor eller lantbrukssektorn, vann studenten Ellinor Eineren kategorin Bästa Affärsidé i Venture Cup 2010 och snart lades konsultplanerna på hyllan. Istället startade hon företaget Agricam, som med en speciell värmekamerateknik detekterar tidiga stadier av juverinflammationer hos mjölkkor.

https://www.agricam.se/

Relaterade artiklar