Flexibel maskin med stor motor
Med en lyftkapacitet fram på 3 500 kilo, bak på 4 500 kilo och vändbar förarplats är McCormick Teletrac 150 en mycket flexibel maskin.
NilehnTeknik testar ännu en teleskoplastare som även kan användas som lantbrukstraktor. Det är den italiensktillverkade Teletrac 150 från McCormick.
Maskinen har centrombom, motorn till höger och hytten till vänster. Framifrån ser den ut som vilken teleskoplastare som helst men tittar vi där bak finner vi lyftdragkrok eller jordbruksdrag samt trepunkt och kraftuttag.
Trepunktslyften är elhydraulisk och så är även de dubbelverkande uttagen bak. Båda två manövreras med samma joystick i högerpanelen. Denna sitter så placerad att den blir mest praktisk att röra när man vänder förarplatsen 180°. I det läget hamnar den större joysticken till teleskoparmen lite väl långt bak, men det gör ju inget när man kör baklänges.
Reglagen i sidopanelen sitter alltså fast medan pedaler och ratt följer med stolen när denna vrids runt.
Sikten är bra i Teletrac 150 och fram- och bakrutan hänger ihop med takfönstret utan ram emellan.
Maskinen har liten vändradie och är dessutom både smal och låg. Det kommer fram på de flesta ställen på gården.
Med hela fyra styrsätt blir maskinen än ännu smidigare. Med ett vred i sidopanelen skiftar föraren styrsätt. Fyrhjulsstyrning, krabbstyrning eller enbart styrning på fram- eller bakhjulen är vad man kan välja.
McCormick har ingen egen motortillverkning utan köper motorer utifrån. I Teletrac 150 sitter det en motor från finska Sisu.
Transmissionen består av en hydrostat och tre powershiftväxlar. Dessa kan köras manuellt eller med automatisk växling. Toppfarten är 40 km/h och en lite sämre sak med maskinen är ljudnivån i full fart, 85 dBA.
Beroende på om Teletrac 150 ska användas som lastare eller ha redskap bak kan man välja vilken drivaxel som ska pendla respektive vara låst. Skulle man välja pendling fram men ändå råkar höja teleskoparmen låses framaxeln automatiskt när armen lyfts till ett vist läge. Detta förhindrar olyckor.
Som lantbrukstraktor är Teletrac 150 helt okej. Det tar ett litet tag att vänja sig vid att man inte sitter i mitten på fordonet, framförallt är det bakvänt när man kopplar redaskap. Men efter ett tag känns det naturligt och man kör Teletrac 150 lika bra som vilken traktor som helst.
Maskinen är dragvillig. Den har en relativt effektstark motor och stora hjul med ribbor. Vikten är stor vilket är en fördel vid dragkraftsarbeten. Å andra sidan har det ju sin nackdel om Teletrac 150 används till lättare redskap såsom en strängläggare. Då släpar man onekligen på för många kilo och det är knappast det bränslesnålaste alternativet på marknaden.
En teleskoplastare som traktor blir således en kompromiss. Kan man på en gård ersätta en hjullastare och en mindre traktor är det onekligen intressant. Det blir ett fordon färre att betala ränta, avskrivning och underhåll för, men det gäller att tänka till hur den ska användas på bästa sätt.
McCormick Tele-Trac 150.
Motor: Fyrcylindrig Sisu på 4,4 liter och 108 kW (147 hk) maxeffekt
Transmission: Hydrostat med treväxlad powershift
Däck: 500/70R24 fram och 500/70R24 bak
Bränsletank: 175 liter
Lyftkapacitet bak: 4 500 kg
Lyftkapacitet fram: 3 500 kg
Max lyfthöjd: 8,5 m
Max hydraulflöde: 100 l/min
Max hydraultryck: 210 bar
Yttre hydraulik fram: 1 dubbelverkande uttag
Yttre hydraulik bak: 2 dubbelverkande uttag
Vikt: 7 900 kg (utan vikter)
Vändradie: 4,0 m.
Serviceintervall: Motoroljebyte 500 timmar (11,5 liter), Transmissionsoljebyte 1 000 timmar (35 liter) Hydrauloljebyte 1 000 timmar (65 liter)
Kraftuttag: 540 och 1 000 rpm
Pris: 961 800 kronor
Pris per hk: 6 542 kronor
Vad kostar utrustningen.
Luftkonditionering: std
Passagerarsäte: nej
Hydraulisk släpvagnsbroms: std
Luftfjädrad förarstol: std
Säkerhetsbälte förare: std
Vändbar förarplats: std