ANNONS

Förarlösa traktorer är nu en realitet

Fendt blir det första traktorfabrikatet att visa upp en fungerande förarlös traktor. Ekipaget får sin premiär på Agritechnica nu i november och systemet är verkligen intressant. Med två traktorer på fältet och förare i endast den ena blir det stor kapacitet i förhållande till både arbetskostnad och markpackning. En förare klarar större arbetsbredd med mindre traktorvikt än vad som är fallet med en stor traktor med redskap. Systemet är naturligtivs flexibelt på så sätt att dessa två mindre traktorer, var för sig, även kan användas till många andra sysslor på gården där det inte krävs så stor motoreffekt, exempelvis gödselspridning och växtskyddsarbete.
Traktorerna har GPS med RTK och autostyrning och vändtegsautomatik är även det ett krav. Allt detta är system som alla tillvekrare tillhandahåller sedan länge. Det nya är att de båda traktorerna kan kommunicera och även den tekniken har funnits länge, men tydligen är det först nu som traktortillverkarna velat lansera en förarlös traktor.
I Fendts system fungerar det som så att oavsett vilken av de två traktorerna som når vändtegen först så stannar den förarlösa traktorn när den når fram till änden. Där står den stilla till dessa att traktorn med förare vänt och kommit igång i nästa drag. Först då vänder den förarlösa och kör vidare i sitt nästa drag.
Traktorerna har således även autostyrning på vändtegen, ett system som bland annat John Deere presenterat för över två år sedan.
Typiskt nog lanserar Fendt detta nya system initialt endast på de stora traktorerna i 900-serien, men givetvis kommer det att fungera även i de mindre, så fort Fendt vill. För svenska förhållanden hade det varit mer intressant i effektklassen 100 till 200 hästkrafter.
Efterhand som allt fler traktorer blir utrustade med den gemensamma ISOBUS-standarden borde det gå att köra med två traktorer, varav en föralös med två olika fabrikat på fältet. Detta gör det hela ännu mer intressant och flexibelt.
En gård kan i stället för att investera i en mindre och en större traktor klara sig med två mellanstora. Vid jordbearbetning kör man med båda, varav en föralös. Har man bara en kultivator lånar man ytterligare en av grannen medan denne sår. Även om man vill investera i alla masiner själv för att vara maximalt flexibel är två stycken fyra meter breda kultivatorer billigare än en med åtta meters arbetsbredd. Vinsten kan således bli mycket stor när detta nya system slår igenom fullt ut.

Relaterade artiklar