ANNONS

Forskare berättar hur man rötar hästgödsel

Energirikare råvara i rötkammaren ger mer biogas. Det är utgångspunkten för ett flerårigt försök vid Sötåsens biogasanläggning, där bland andra JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik deltar. På en biogasdag på Sötåsen den 7 november berättar forskarna och hästexperterna hur det hela går till, för alla som vill veta.
Hästgödsel anses ofta vara svårrötad för att den innehåller mer föroreningar än annan gödsel, som grus och sten. Det finns också en uppfattning om att den inte skulle ge så mycket gas vid rötning. Men JTI:s miljö- och energiforskare har nått lovande resultat, bland annat genom att prova olika kombinationer av strö i hästhalmen.
– Hästgödsel är ett intressant biogassubstrat eftersom den är energirik och därmed ökar möjligheten att få bättre lönsamhet i en gårdsbiogasanläggning. Gödseln innehåller vissa föroreningar, men de är hanterbara, säger Henrik Olsson, projektledare vid JTI.
Under biogasdagen på Sötåsens naturbruksgymnasium i Västergötland, blir det både seminarier och demonstrationer av hur det fungerar när man blandar in hästgödsel och fastgödsel i ett våtrötningssystem. Man kommer också att ta upp lönsamhetsfrågor och smittskyddsaspekter i samband med hästgödselrötning.
– Det är viktigt att utveckla olika alternativ för att ta hand om hästgödsel, och att försöka hitta nåt som fungerar miljö- och klimatmässigt och som samtidigt är ett bra ekonomiskt alternativ, eftersom hästgödselhanteringen är ett problem för många inom hästnäringen, inte minst ekonomiskt, säger Karolina Thorell på Hästnäringens Nationella Stiftelse, som själv ska tala på seminariet utifrån hästnäringens perspektiv.
Biogasdagen riktar sig främst till biogasentreprenörer, men även andra biogas- och hästintresserade bjuds in att delta. Deltagandet är gratis, men arrangörerna tar ut ett självkostnadspris på 120 kr inkl moms för lunch och fika.

Relaterade artiklar