Forskare ska förbättra tillväxten av lusern
Lantbrukare och rådgivare vittnar om att det kan vara svårt att få vallgrödan lusern att etablera sig ordentligt. Lusern ingår i många vallfröblandningar och har blivit en viktig källa till inhemskt producerat protein. För att ta reda på hur man kan förbättra dess etablering kommer forskare i ett projekt att så lusern i jord med konstaterad dålig tillväxt och behandla med kvävefixerande Rhizobier och tillsatts av näring.
En av de stora utmaningarna inom svensk foderproduktion är att höja produktionen av inhemskt protein. Den proteinrika baljväxten lusern har blivit allt vanligare i vallfröblandningar men både lantbrukare och rådgivare vittnar om svårigheter med att framgångsrikt etablera lusern.
I ett nytt projekt med finansiering genom Stiftelsen Lantbruksforskning kommer forskare vid Hushållningssällskapet Skaraborg att undersöka olika faktorer som är avgörande för en lyckad etablering av lusern. Genom att odla i jord från fält som är kända för dåligt resultat, ympa med kvävefixerande Rhizobiumbakterier och tillsätta näring, hoppas forskarna få reda på om det är möjligt att förbättra etablering och tillväxt. Försöken kommer att göras i växthus under ett år.
Stiftelsen Lantbruksforsknings forskningsprogram för fältförsök och metodutveckling finansieras av privata medel som kommer från Sveriges lantbrukare, insamlande företag och återförda miljöskatter. Hösten 2011 beviljas 7 nya projekt inom fältförsök och metodutveckling finansiering med totalt 5,6 miljoner kronor. Resultaten av den nyttostyrda forskningen ska ge ny, värdefull kunskap till Sveriges lantbrukare och på sikt leda till ökad tillväxt och konkurrenskraft.