Förskolelunch utan mjölk ger barnen för lite näring
Nya beräkningar från Hjärta mjölk visar att en förskolelunch utan mjölk gör det svårt att uppnå rekommendationerna för flera viktiga näringsämnen, till exempel vitamin D, kalcium och riboflavin.
Lunchen på förskolan ska bidra med ungefär en tredjedel av all den näring som barnen behöver få i sig under en dag. Men väljer förskolan att servera vatten istället för mjölk till lunchen, så är risken stor att barnen inte får sig tillräckligt av flera viktiga näringsämnen.
Ett av dem är vitamin D. En genomsnittlig förskolelunch med vatten till ger endast 39 procent av det rekommenderade näringsintaget. Samma lunch med mjölk till ger 108 procent av rekommenderat intag.
– Vitamin D hjälper kroppen att lagra in kalcium i skelettet, men är även viktigt för bland annat immunförsvaret och hjärtkärlsystemet, säger Anki Sundin, näringsfysiolog.
Andra viktiga näringsämnen som barnen får för lite av när de dricker vatten till lunchen är kalcium och riboflavin. Kalcium behövs för ett starkt skelett och riboflavin för ämnesomsättningen.
– Eftersom små barn inte kan äta så stora portioner är det extra viktigt att lunchen som serveras i förskolan är näringstät, säger Anki Sundin. Det betyder att den behöver innehålla mycket näring i förhållande till mängden mat. Mjölk är ett näringstätt livsmedel och med mjölk till maten blir det enklare att få i sig näringen.
Fakta om undersökningen
På uppdrag av Hjärta mjölk har leg. dietist Maria Nygårds beräknat näringsinnehållet i 15 vanliga förskoleluncher. Beräkningarna är gjorda med antingen ett glas lättmjölk eller ett glas vatten som måltidsdryck. Därefter räknades ett genomsnittligt näringsinnehåll för luncherna ut.
När barnen får vatten till lunchen När barnen får mjölk till lunchen
Vitamin D 39 % av rekommenderat intag 108 % av rekommenderat intag
Kalcium 37 % av rekommenderat intag 180 % av rekommenderat intag
Riboflavin 63 % av rekommenderat intag 210 % av rekommenderat intag